13:46 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Almanya’dan Kiev’e şartlı yardım

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ukrayna’ya Abrams tipi muharebe tankları teslim etmesi halinde Leopard tanklarını gönderebileceği iddia edildi.

Süddeutsche Zeitung’un haberinde, salı günü gerçekleşen telefon görüşmesinde Şansölye Olaf Scholz’ün ABD Başkanı Joe Biden’a ancak ABD’nin Abrams tipi muharebe tanklarını Ukrayna’ya teslim etmesi halinde bu ülkeye Loepard tankı verebileceklerini ifade ettiği belirtildi.

BİDEN’DAN TAAHHÜT GELMEDİ

Haberde Scholz’ün görüşmede bu koşulu dile getirmesine rağmen Biden’ın bu konuda herhangi bir taahhütte bulunmadığı vurgulandı.

Bu konu hakkında cuma günü Almanya’da ABD’ye ait Rammstein hava üssündeki Ukrayna Temas Grubu Toplantısı öncesi adım atılıp atılmayacağının belirsizliğini koruduğu kaydedildi.

Krauss-Maffei Wegmann şirketi bugüne kadar yaklaşık 3600 Leopard-2 savaş tankı üretti ve bunları birçok ülkeye teslim etti. Alman ordusunda yaklaşık 300 Leopard tankı olduğu ifade ediliyor. Bir ülkenin envanterindeki Leopard tankını başka bir ülkeye verebilmesi için Almanya’nın onayına ihtiyacı bulunuyor. Almanya, yaklaşık 2 hafta önce Ukrayna’ya 40 adet Marder zırhlı muharebe aracı vereceğini açıklamıştı.

DİĞER GELİŞMELER