Ak Parti’nin 22 yıllık zafer serüveninin sonu

31 Mart yerel seçimleri Ak Parti’nin 22 yıllık zafer serüveninin sonu oldu. 2002 yılından beri girdiği tüm seçimleri kazanan iktidar partisi ilk kez başarılı olamadı.

 İstanbul, Ankara ve İzmir’i koruyan CHP, Türkiye genelinde de oylarını artırarak Ak Parti’nin elindeki pek çok ili aldı. AK Parti’nin elindeki çok sayıda il muhalefete geçti. Ak parti, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Balıkesir, Bursa, Denizli, Giresun, Gümüşhane, Nevşehir, Muş, Sivas, Tokat, Şanlıurfa, Yozgat, Zonguldak, Kırıkkale ve Kilis’i kaybetti. 

44 siyasi partinin yarıştığı seçimde, 207 bin 848 sandıkta 61 milyon 441 bin 882 seçmen oy kullandı. Seçime katılım oranı yüzde 80’in altında kalarak, önceki seçimlere göre düştü.

Genel tabloda CHP önde çıkarken Cumhur İttifakı ikinci sıraya geriledi. Bu durum, 7 Haziran 2015 genel seçimlerindeki gibi seçmenin hassasiyetlerini dikkate almayan ‘AK Parti’ye mesaj’ olarak yorumlandı.

AKP neden başarısız oldu?

 En başta ekonomik durum, zorlaşan hayat şartları, emeklilerin maaş zamlarının çok yetersiz kalması, İsrail’le ticaretin sürdürülmesi ve bazı adaylara ilişkin tartışmalar sıralanabilir.

Türkiye genelinde AK Parti 24, MHP de 8 ilde birinci oldu. CHP ise büyük bir ilerleme kaydederek 35 ilde sandıktan birinci çıktı. DEM Parti de tam 10 ili kazandı.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI

Seçimi etkileyen en büyük faktörlerden biri de emeklilere verilen yetersiz zam oranı oldu. Emeklilere yılbaşında yüzde 39 oranında zam yapıldı. Ardından düzenlemeyle memur maaşına yapılan zamma endekslendi. Yüksek enflasyon ortamında emeklilere verilen zam çok düşük kaldı. Erdoğan’ın dalga geçer gibi 2024 yılını “emekli yılı” ilan etmesi işin tuzu biberi oldu. 

İSRAİL’LE DEVAM EDEN TİCARET

İsrail, terör saldırılarıyla yerle bir ettiği Gazze’de her gün masum sivilleri katlederken tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de tepkisi kınama mesajlarıyla sınırlı kaldı. Erdoğan’ın ‘Filistin kırmızı çizgimizdir’ sloganına karşın Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracatı engellememesi, haklı bir öfkeyi beraberinde getirdi.

Her gün parçalanmış çocuk cesetleri, açlıktan ölen bebekler, mahvolmuş hayatlara şahit olan Türk halkı, iktidar İsrail’e yönelik beklenen somut adımları bir türlü almayınca sandıkta tepkisini ortaya koydu. 

6 ŞUBAT DEPREMLERİ

31 Mart 2019 seçimlerinde deprem bölgesindeki 11 ilden 8’ni kazanan AK Parti ve MHP, dünkü seçimlerde 11 ilden 6’sını kazandı. Şanlıurfa’yı Yeniden Refah’a kaptıran AKP, Adıyaman ve Kilis’i CHP’ye teslim etti. Depremde en büyük hasarı alan Hatay’da yönetim AK Parti’ye geçti. 

BELEDİYE MECLİSLERİNDE DURUM

Belediye başkanlıklarında Cumhur İttifakı pek çok ili kaybetse de, belediye meclis çoğunluğunu elinde tutabildi. CHP belediye meclis üyeliklerinde yüzde 29’unu elde etti. AK Parti yüzde 33, MHP de yüzde 7 oy alınca Cumhur İttifakı’nın belediye meclis üyeliklerindeki toplam yüzdesi yüzde 40 oldu.

ERDOĞAN’DAN SEÇİM SONRASI AÇIKLAMA 

Erdoğan seçim sonrası yenilgiyle ilgili şunları söyledi: “14-28 Mayıs seçimlerindeki zaferimizden dokuz ay sonra, maalesef yerel seçim imtihanından istediğimiz, umduğumuz neticeyi alamadık.

Biz de son 2 aylık dönemde, şahsım, 52 farklı şehrimizi ziyaret ettim, halkımla bütünleştim, kucaklaştım. Netice böyle oldu, her olanda bir hayır vardır.”

Bir Cevap Yazın