afganistan da dogum kontrol yontemleri yasaklandi 01
afganistan da dogum kontrol yontemleri yasaklandi 01

Afganistan’da doğum kontrol yöntemleri yasaklandı

1.5 yıl önce Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban yönetimi, ‘Batı’nın komplosu’ olduğu iddiasıyla ülkenin iki büyük kentinde doğum kontrol haplarını yasakladı.
Afganistan’da Ağustos 2021’de kontrolü ele geçiren Taliban yönetimi, ülkenin iki büyük kentinde doğum kontrol haplarının satışını yasakladı.
Taliban, doğum kontrol yöntemlerinin ‘Müslüman nüfusu kontrol altına almak için Batı komplosu’ olduğunu öne sürdü.
Guardian’da yer alan habere göre, Taliban eczanelere ve ebelere giderek doğum kontrol hapları ve yöntemlerinin hepsinin kaldırılması uyarısında bulundu.
Haberde, Taliban yönetiminin Kabil ve Mezar-ı Şerif’te doğum kontrol haplarının satılmasının yasakladığı ifade edildi.
Guardian’a konuşan bir eczacı, “İki kere silahlarıyla buraya gelerek beni tehdit ettiler. ‘Batı’nın nüfus kontrolü için kullandığı şeyleri teşvik edemezsin’ dediler” ifadelerini kullandı.
Eczacı, “Gebeliği önleyici yöntem kullanımı bazen anne sağlığı için tıbbi açıdan gerekli olur. Şeriatta, annenin hayatına yönelik bir risk varsa doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmasına izin veriliyor. Bu nedenle doğum kontrol yöntemlerinin tamamen yasaklanması doğru değil” dedi.
Afganistan’da her 14 kadından biri, hamileliğe bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor ve ülke, ‘doğum yapmak için dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri’ olarak gösteriliyor.

İlginizi Çekebilir

Afganistan felaketi yaşadı; 99 ölü!

Afgan halkı bir kez daha felaketi yaşadı. Ülkenin pek çok noktasını vuran sel sebebiyle 99 …

Taliban Facebook’u yasaklıyor

Taliban yönetimi, Afganistan’da Facebook’a erişimin engelleneceğini duyurdu Taliban telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri bakan vekili Necibullah …