11:15 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

ABD’den Taliban yöneticilerine yeni yaptırımlar

ABD, kız öğrencilerin üniversite eğitiminin ve kadınların STK’larda çalışmasının durdurulmasına gerekçe olarak Taliban yöneticilerine yaptırım uyguladığını duyurdu.

ABD, Taliban üyelerine yeni vize kısıtlamaları getirdiğini açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün, kız öğrencilerin üniversite eğitimini ve kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını askıya almaktan sorumlu olduğuna inanılan eski ve mevcut Taliban yöneticilerine ek vize kısıtlamaları uygulandığını açıkladı.
Blinken ayrıca, ek vize kısıtlaması getirilen Taliban yöneticilerinin birinci dereceden aile mensuplarının da söz konusu kısıtlamalara maruz kalabileceğine işaret etti.
ABD’nin “kadınlar ve kızlar olmak üzere tüm Afgan halkının haklarını ve temel özgürlüklerine karşı saygıyı teşvik etmek için her şeyi yapmaya kararlı olduğunu” söyleyen Blinken “Taliban’ın eylemlerini güçlü bir şekilde kınıyoruz.” dedi.
Yaptırım ve ek vize kısıtlaması getirilen Taliban yöneticilerinin isimleri açıklanmadı.

Taliban’ın aldığı kararlar

Afganistan Yükseköğretim Bakanlığı, 21 Aralık’ta kız öğrencilerin ülkedeki özel ve devlet üniversitelerdeki eğitiminin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğunu açıklamıştı.
Yükseköğretim Bakanı Nida Muhammed Nedim ise kız öğrencilere üniversite eğitiminin neden durdurulduğuna ilişkin merak edilen soruları yanıtlamıştı.

Karma eğitim ve tesettür

“Afganistan’da yaklaşık 15 aydır İslam Emirliği yönetiminin bulunduğunu” belirten Mevlevi Nedim, “tüm üniversitelerin uyulması gereken kurallara dair uyarıldığını, temel ilkelerin kendilerine iletildiğini” söyledi. Nedim, “üniversitelerin bu kurallara uyum sağlamadığını” dile getirip, “kurallara uyum konusunda en büyük problemin özel üniversitelerden kaynaklandığını” kaydetmişti.
Mevlevi Nedim, “üniversitelerin çözüm bulamadığı en temel meselenin karma eğitim olduğunu, bu sorunun halen sürdüğünü ve kız-erkek karışık eğitimin büyük bir problem teşkil ettiğini” söyledi.
Bir diğer meselenin, “bazı kız öğrencilerin ikamet ettikleri illerden farklı bölgelerdeki üniversitelere gitmesi ve burada yurtlarda kalması olduğunu” söyleyen Nedim, “bu kişilerin yanlarında mahremleri olmadan seyahat etmelerinin soruna yol açtığını” savundu.
Mevlevi Nedim, “üniversitelerdeki birçok kız öğrencinin tesettür kurallarına da riayet etmediğini, üniversitelerin bulunduğu bölgelerde çevrenin de kurallara uyulmaması sebebiyle olumsuz etkilendiğini ve bozulmalar yaşandığını” dile getirdi.
Özellikle “tesettür kurallarına uyulmamasının oluşturduğu problemlerin” altını çizen Nedim, bu gerekçelerle üniversite eğitimine geçici olarak ara verildiğini, düzenlemelerin ardından eğitimin süreceğini söyledi.

Süreç ne kadar devam edecek?

Üniversitelerin ne zaman yeniden açılacağı sorusunu da yanıtlayan Mevlevi Nedim, “İslam Emirliği’nin bu konunun çözüme ulaştırılması için büyük bir çaba gösterdiğini” kaydederken, “İslam şeriatı çerçevesinde sorunun çözülmesi için özveriyle çalıştıklarını” söyledi.
Mevlevi Nedim’e tüm dünyanın karara yönelik tepkisi hatırlatıldı. Nedim, “Afganistan kimsenin iç işlerine müdahale etmediği gibi kimse de Afganistan’ın iç işlerine karışmamalı. Biz şeriatın uygulanması için canımızı verdik, paramparça olduk, bundan taviz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Nedim, “kadın erkek tüm Afganların haklarını koruduklarını, şeriata uygun düzenlemeler ne zaman gerçekleştirilirse üniversitelerin o zaman açılacağını” belirtti.

Kadınların sivil toplum kuruşlarında çalışmasının durdurulması

Afganistan Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan bir kararda da, kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarının bir sonraki karara kadar askıya alındığı duyurulmuştu. Kararda kadınların “İslami örtünme kurallarına riayet etmedikleri için” çalışma izinlerinin askıya alındığı belirtildi.
Ayrıca bakanlığın açıklamasında “kadınların belirlenen kıyafet kurallarına uymamalarıyla ilgili ciddi boyuta varan şikayetler alındığı” kaydedildi.
Kaynak: Mepa News

DİĞER GELİŞMELER