01:23 Cumartesi / 20 Nisan 2024 | 11 Şevval 1445

ABD’den Eş Şebab liderlerinin başına 10 milyon dolar ödül

ABD Adalet Bakanlığı, Somali merkezli Eş Şebab örgütünün liderlerinin yakalanmasını sağlayacak kişilere verilecek ödülü artırdı.

Bakanlıktan pazartesi günü yapılan açıklamada, El Kaide’ye bağlı örgütün lideri Ahmed Diriye, üst düzey yöneticilerinden Mahad Karate ve örgütte farklı roller üstlendiği bildirilen ABD yurttaşı Jehad Mustafa’nın yakalanmasını sağlayanlara 10 milyon dolar ödül verileceği duyuruldu.

Açıklamada, söz konusu üç kişinin Somali, Kenya ve diğer komşu ülkelerde düzenlenen ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği birçok saldırıdan sorumlu olduğu ifade edildi.

10 milyon dolarlık ödül Karate, Diriye ve Mustafa’nın her biri için geçerli.

Ayrıca örgütün finansman ağının çökertilmesine yönelik bilgilere de aynı miktarda ödül verileceği belirtildi. Bakanlık daha önce Eş Şebab’ın finansman mekanizmasına dair bilgi sağlayanlara ödül vermiyordu.

ABD, bundan önce Diriye için 6 milyon dolar, Karate içinse 5 milyon dolar ödül belirlemişti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Eş Şebab’ın silahlı saldırıları nedeniyle Somali’deki sivil kayıplarda ciddi bir artış olduğunu iddia etti.

Türk, dünkü yazılı açıklamasında 2017’den beri Somali’de kayıtlara geçen ölüm ve yaralanmalardaki düşüşün bu yıl durduğunu belirtti.

Paylaşılan verilere göre Somali’de bu yıl, halihazırda 613 sivil öldürüldü ve 948 kişi yaralandı.

2017’den bu yana en yüksek sivil kaybı ve yaralı sayısına ulaşılırken, geçen yıla oranla yüzde 30’luk artış yaşandı.

Kayıpların yaklaşık yüzde 94’üne örgütün el yapımı bombalarının neden olduğu da ifade edildi.