15:35 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

ABD Venezuela’ya uygulanan yaptırımları hafifletiyor

dün (Salı), 'ya yönelik bazı yaptırımların ınırlı bir şekilde kaldırıldığını duyurdu. ABD bu hamlesiyle, Başkan Nicolas Maduro ile Washington tarafından desteklenen arasındaki siyasi diyaloğun yeniden başlamasını teşvik etmek istediğini vurguladı.

AFP'nin haberine göre üst düzey ABD'li bir yetkili konuyla ilgili olarak gazetecilere , kararın, Venezuela siyasi krizinden yakında açıklayacakları bir çıkış yolu bulmak için Meksika'da iki taraf arasında müzakereleri sürdürme anlaşmasıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

Söz konusu yetkili yaptırımları hafifletme kararının, Washington tarafından, ABD'nin meşru devlet başkanı olarak tanıdığı Juan Guaido'nun başkanlığındaki ‘geçici Venezuela hükümetinin talebi üzerine' alındığını da sözlerine ekledi.

Yaptırımların hafifletilmesi, Maduro'yu iktidardan umuduyla 2019'da Washington tarafından Karakas'a uygulanan ambargosunun bir parçası olarak grubu ‘Chevron'a tanınan ‘istisnayı' içeriyor.

ABD'li yetkili, Chevron'un, Venezuela Ulusal Petrol Şirketi ile herhangi bir yeni imzalamadan önce, Venezuela'da ileride göstereceği faaliyetlerin muhtemel şartlarını müzakere edebileceğini açıkladı. Yetkili, ABD hazinesinin başka bir önlem açıklayacağını da sözlerine ekleyerek, baskıyı azaltan önlemlerin hiçbirinin rejimin gelirlerinde artışa yol açmayacağını vurguladı.