abd suriye de isid in ust duzey liderini oldurdugunu duyurdu 01
abd suriye de isid in ust duzey liderini oldurdugunu duyurdu 01

ABD, Suriye’de IŞİD’in üst düzey liderini öldürdüğünü duyurdu!

IŞİD’in Avrupa’da saldırıları planlamaktan sorumlu lideri Halid Ayd Ahmad El Ceburi, ABD’nin Suriye’nin kuzeybatısında düzenlediği operasyonla öldürüldü. ABD operasyona dair ayrıntı paylaşmadı, sadece sivillerin zarar görmediğini açıkladı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de hava saldırısı düzenlediğini ve Avrupa’da saldırı düzenlemekten sorumlu üst düzey bir IŞİD lideri olan Halid Ayd Ahmad El Ceburi’nin öldürdüğünü açıkladı.
Açıklamada saldırının tam hangi noktaya düzenlendiği belirtilmezken ölen ya da yaralanan sivil olmadığı bilgisi paylaşıldı.
CENTCOM komutanı Michael Kurilla örgütün artık eski gücünde olmamasına rağmen hâlâ bölgede saldırılar düzenleyebildiğini ve bu saldırıları Ortadoğu dışına taşımayı istediğini vurguladı.
Öldürülen IŞİD’linin aynı zamanda örgütün liderlik yapısını geliştiren isim olduğunun altını çizen Kurilla bu sebeple de ölümünün IŞİD’in bölge dışı saldırılar düzenleme kapasitesini geçici olarak azaltacağını söyledi.
Fransa’nın başkenti Paris’te Kasım 2015’te 130 kişinin, Nice kentinde de Temmuz 2016’da 86 kişinin öldüğü saldırıları IŞİD üstlenmişti. Örgüt aynı yıl Belçika’da düzenlediği üç saldırıyla 30’dan fazla kişinin ölümüne yol açtı. Ağustos 2017’de İspanya’nın Barcelona şehrinde 16 kişinin öldüğü saldırının sorumlusu da IŞİD’di.
Suriye’de IŞİD’le mücadele koalisyonu kapsamında yaklaşık 900 ABD askeri bulunuyor.
ABD, Ekim 2019’da yine ülkenin kuzeybatısında düzenlediği operasyonla IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin öldürüldüğünü duyurmuştu. Bağdadi’nin iki halefi de biri kuzeybatı, biri de güneyde düzenlenen iki operasyonla öldürüldü.
Bu yılın şubat ayında da IŞİD liderlerinden Hamza el Humsi hedef alınmış, 4 ABD askeri de yaralanmıştı.

İlginizi Çekebilir

Suriye’deki koalisyon güçlerine füzeli saldırı

Bilinmeyen bir grup tarafından Suriye’de bulunan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin üssüne füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda …

Hamas Katar’dan ayrılmayı düşünüyor

Wall Street Journal gazetesi bugün (Cumartesi), Hamas hareketinin siyasi liderliğinin, ABD Kongre üyelerinin İsrail ile …