mira haber abd sert uyarda pkk ya deail iaa d e odaklana n 01

ABD sert uyardı: PKK’ya değil IŞİD’e odaklanın

ABD Cuma günü yaptığı açıklamada, tehditlerle karşı karşıya kaldığı her an meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu söyledi.

mira haber abd sert uyarda pkk ya deail iaa d e odaklana n 01

Türk insansız hava aracının Suriye’deki birliklerine yakın mesafeye yaklaşmasının ardından dikkatlerin IŞİD’e karşı mücadeleden uzaklaşmaması konusunda uyarıda bulundu.

Birleşik Müşterek Görev Gücü-Operasyon Inherent Resolve’den yapılan açıklamada, “Son 24 saat içinde, Suriye’deki ABD kuvvetlerinin yakınına çok sayıda koordinesiz hava saldırısı gerçekleştirildi” denildi.

mira haber abd sert uyarda pkk ya deail iaa d e odaklana n 02

Perşembe günü bir Türk İHA’sı, Amerikan birliklerinden yarım kilometreden daha az bir mesafede, ABD tarafından ilan edilen sınırlı operasyon bölgesine girdikten sonra düşürüldü.

ABD’li yetkililer Türk ordusunu Amerikan kuvvetlerine yaklaşma konusunda uyardı. 

Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı; 

 “Bölgesel istikrar ve güvenliği tehdit eden, ortak güçlerimizin ve sivil halkın güvenliğini tehlikeye atan eylemlere karşı çıkıyoruz. IŞİD’i tamamen yok etmeye yönelik ortak kararlılığımıza engel olan her faaliyeti uzaklaştıracağız.” dedi.

“Güçlerimizi tehlikeye sokan tehditlerle karşılaştığımızda meşru müdafaa hakkımızı saklı tutarız.” diye ekledi.

ABD’nin en üst düzey askeri generali Orgeneral CQ Brown ve Pentagon şefi Sekreter Lloyd Austin, Amerikan F-16’sının Türkiye’ye ait insansız hava aracını imha etmesinden saatler sonra Türk mevkidaşlarıyla ayrı görüşmelerde bulundu.

Cuma günü, Dışişleri Bakanı Antony Blinken Türkiye’nin üst düzey diplomatıyla görüşerek “faaliyetlerimizi koordine etme ve çatışmayı ortadan kaldırma” ihtiyacını vurguladı.

PKK, ABD tarafından terörist grup olarak tanımlanıyor ancak ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) öyle değil. Ankara ise, Washington’un IŞİD’e karşı mücadelede kritik bir müttefik olan SDG’ye verdiği desteğin devam etmesinden rahatsız.

Bu yılın başlarında bir Türk insansız hava aracı, SDG komutanı Mazlum Abdi’nin Irak’taki konvoyunu hedef almıştı. Konvoyda üç ABD askeri de vardı ancak yara almadan kurtuldular.

 Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Charles Lister, “Türkiye ile SDG arasında her alevlenme olduğunda, hiç şüphe yok ki, IŞİD’e karşı yürütülen kampanya kuzeydoğuda geçici olarak azalıyor.” diye konuştu.

Ancak IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonunun eski Özel Temsilcisi James Jeffrey’e göre her “iki taraf da gerilimi düşürmeye çalışıyor.” dedi ve;

ABD ve Türkiye’nin “her iki tarafta bir dereceye kadar diğerine bağımlı olan büyük ortak sorunları” olduğuna dikkat çekti.

Jeffrey, Suriye’nin kuzeybatısındaki Amerikan ve Türk varlığının Esad rejimine, Rusya’ya, İran’a ve IŞİD’e karşı bir bariyer oluşturduğuna dikkat çekti.

Jeffrey, Türk ordusunun kuzeydoğu Suriye’deki altyapıya havadan “yeterince sert” vurması durumunda bunun IŞİD’e karşı operasyonlara zarar verebileceğini söyledi.

Lister, bunun Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelesinde ne kadar kararlı olduğuna ve ne kadar derine ulaştığına bağlı olacağını söyledi.

 “Bunun gelişip gelişmeyeceğini zaman gösterecek ve eğer gerçekleşirse IŞİD karşıtı kampanya bugün olduğundan çok daha fazla baskı altına girecek” dedi.

Kaynak: Mira Haber