abd rusya ya yeni yaptirim hazirliginda 01
abd rusya ya yeni yaptirim hazirliginda 01

ABD, Rusya’ya yeni yaptırım hazırlığında!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün, ülkesinin Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin zehirlenmesine karşı Rusya’ya yeni yaptırım hazırlığında olduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Cenevre’de gerçekleşen zirveden 4 gün sonra CNN International’a demeç veren Jake Sullivan, “Bu konu hakkında başka bir yaptırım paketi üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. AFP’nin haberine göre, Navalni, Kremlin’e atfettiği bir zehirlenme girişiminin ardından Ağustos 2020’de Berlin’deki bir hastaneye nakledildi. Almanya’da yaklaşık 6 ay geçiren Rus muhalif lider, Ocak ayında Rusya’ya dönmesiyle birlikte havalimanında gözaltına alındı. Hali hazırda hapishanede bulunan Navalni için ABD ve Avrupa ülkeleri serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

Geçtiğimiz Mart ayında Moskova’nın kuzeydoğusundaki bir hapishanede götürülmesinin ardından birkaç gün sonra ABD, yedi üst düzey yetkiliye yaptırım uyguladı. Bu yaptırımlar, geçtiğimiz Ocak ayında göreve gelen Biden tarafından Rusya’ya uygulanan ilk yaptırım oldu. 16 Haziran öncesi Biden, Navalni’nin ölmesi halinde Rusya’nın hem dünyanın geri kalanıyla hem de ABD ile ilişkilerde bozulma yaşayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Biden ve Putin görüşmeleri sırasında, tansiyonu düşürme niyetlerini dile getirdiler, ancak herhangi bir somut önlem açıklamadılar.

Putin ise, Navalni’nin Rusya’da yürürlükte olan yasaları ihlal ettiğini bildiğini ileri sürdü.

Bu bağlamda, geçtiğimiz Mart ayında istişareler için Moskova’ya çağrılan Washington’da Rusya’nın Washington Büyükelçisi zirvenin ardından görevine yeniden başlamak için dün ABD’ye gitti.

Rusya medyasında yer alan haberlere göre, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov’u taşıyan uçak Moskova’daki Sheremetyevo Havalimanı’ndan New York’a hareket ederek oradan da Washington’a gidecek.

Öte yandan ABD’nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan, yakın bir zamanda Moskova’ya döneceğini söyledi.

Sullivan’ın ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yayınlanan açıklamasında, “Önemli bir zirvenin ardından Rusya’daki ABD Büyükelçiliği’nin güçlü ekibine başkanlık etmek üzere yakın bir zamanda Moskova’ya dönmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Çocuklar katil İsrail’in zulmünden kurtulamıyor!

Katil İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 4’ü çocuk 7 …

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …