10:26 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

ABD basını: Türkiye’yi NATO’dan atma vakti!

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecinde takındığı kararlı tavır, ABD basınında öfke ve paniğe neden oldu. National Review isimli dergi, “Türkiye’yi NATO’dan atma vakti” başlıklı küstah bir yazı yayımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO’ya girmek için başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya’ya, terör örgütlerine açıkça destek vermelerinden dolayı kapıyı net bir şekilde kapattı. Birçok ülke arabuluculuk ve ikna için harekete geçse de ABD’den küstah bir çıkış geldi. National Review isimli dergi, “Türkiye’yi NATO’dan atma vakti” başlıklı bir yazı yayımladı. Küstah yazıda, “İsveç ve Finlandiya’yı barındıran ancak Türkiye’yi dışlayan bir NATO, Türkiye’yi içeren ancak İsveç ve Finlandiya’yı dışarıda tutan bir NATO’ya tercih edilir.” şeklindeki görüş savunuldu.

Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından İsveç ve Finlandiya, NATO’ya katılmak için resmi başvuruda bulundu. Askeri ittifak çatısı altında olası “Rus tehdidi” karşısında kendilerini korumaya almayı planlayan iki İskandinav ülkesi, terör örgütü unsurlarını barındırdıkları gerekçesiyle Türkiye’nin direnciyle karşılaştı.

“TÜRKİYE’Yİ NATO’DAN ÇIKARALIM” ÇAĞRISI YAPTILAR

Ankara, her iki ülkeden de terörle aralarına net çizgiler çekmesini isterken, ABD merkezli National Review dergisinde dikkat çeken bir yazı yayınlandı. “Türkiye’yi NATO’dan atma vakti” başlıklı yazıda, askeri ittifakın ikinci büyük ordusuyla ilgili karalama kampanyası başlatıldı.

“İSVEÇ VE FİNLANDİYA’YI BARINDIRAN”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “açık sözlü olunması gerektiği” belirtilerek, “İsveç ve Finlandiya’yı barındıran ancak Türkiye’yi dışlayan bir NATO, Türkiye’yi içeren ancak İsveç ve Finlandiya’yı dışarıda tutan bir NATO’ya tercih edilir.” şeklindeki görüş savunuldu.

“KUZEY ATLANTİK ANLAŞMASI’NI İMZALAMAYA HAZIRLAR”

Rus güçlerinin Ukrayna’ya saldırıları sonrası Finlandiya’nın, “nihayet NATO’da resmen yer alma zamanının geldiğine karar verdiği”, Finlandiya’yı takip eden İsveç’in de Kuzey Atlantik Anlaşması’nı imzalamaya hazır olduğu kaydedildi.

ERDOĞAN: KESİNLİKLE TAM BİR TERÖR YUVASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “NATO’ya Finlandiya ve İsveç’in girmesine ‘hayır’ diyeceğimizi ilgili arkadaşlarımıza söyledik, yolumuza bu şekilde devam edeceğiz.” diye konuşmuştu.

NATO’nun bir güvenlik kuruluşu olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Hele hele İsveç, kesinlikle tam bir terör odağıdır, terör yuvası. Bunlar silah noktasında yaptırım da uyguladılar bize.” demişti.

DİĞER GELİŞMELER