07:45 Perşembe / 18 Nisan 2024 | 9 Şevval 1445

AB, Suriye’ye insani yardımların ulaşmasını kolaylaştırmak için adım attı

Birliği (), merkezli depremlerden etkilenen 'ye insani yardımların hızlı ulaştırılabilmesi için insani yardım kuruluşlarının AB üye ülkelerinin ulusal yetkili makamlarından önceden izin alması gerekliliğinin kaldırıldığını duyurdu.

AB Konseyinden yapılan yazıı açıklamada, AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarının  rejimi ve destekçilerinin kar elde ği ekonomi sektörlerini hedef aldığının altı çizildi.
Yaptırımların AB'nin Suriye'ye gıda, ilaç veya tıbbi ekipman ihracını yasaklamadığı ve Suriye'nin sistemini hedef almadığı vurgulanan açıklamada, “AB'nin yaptırım rejimi, ülkenin herhangi bir yerine insani yardım sağlanmasının devam etmesini sağlamak için geniş kapsamlı bir insani istisna içermektedir.” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, AB Konseyinin bugün itibarıyla insani yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılmasını kolaylaştırmak için ek değişikliği kabul etmeye karar verdiği aktarılarak, “Bu değişiklikle AB, insani yardım kuruluşlarının, listelenmiş kişi ve kuruluşlara insani amaçlara yönelik mal ve hizmetleri transfer etmesi veya sağlaması için AB üye devletlerinin ulusal yetkili makamlarından önceden izin alması gerekliliğinden feragat etmiştir.” bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, değişikliğin altı aylık üre için geçerli olduğu kaydedildi.
AB'nin Esed rejimine yönelik yaptırımları
AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırım listesinde sivil halka uygulanan baskı dolayısıyla 289 kişi ve 70 kuruluş yer alıyor.
Yaptırımlar dahilinde varlıkların dondurulması ve seyahat yasağı bulunuyor.
Rejime yakın iş insanları ve şirketler hedef alınırken, ithalatı, belli yatırımların kısıtlanması, Suriye Merkez Bankasının AB'deki varlıklarının dondurulması, ülke içindeki baskıda ve iletişimin takibinde kullanılacak ekipman ve teknolojilerin ihracatının kısıtlanması da tedbirler kapsamında bulunuyor. Yaptırımlar, insani yardımların gönderilmesini engellemiyor.