k Oe KL Ue d EGISIM SDG Sam Goeruesmesi 1ceb61e8ad

Halep çıkışı sonrası ABD–SDG ilişkileri mercek altında

ABD’den Halep Uyarısı: Çatışmalar Suriye’nin Geçiş Sürecini Tehdit Ediyor

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack, Şam’da Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Halep’teki son çatışmalara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Barrack, Halep’te yaşanan gelişmelerin Suriye’nin tarihi geçiş sürecini ve ülkede sağlanmaya çalışılan kırılgan dengeyi ciddi biçimde riske attığını vurguladı.

Barrack, görüşmenin ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio adına yapıldığını belirterek, Washington’un Suriye’de Arap, Kürt, Türkmen ve Hristiyan tüm toplulukların onuruyla temsil edildiği birleşik bir devlet vizyonunu desteklediğini ifade etti. Bu çerçevede ABD’nin, Şam yönetimine “ilerlemesi için bir fırsat tanımak amacıyla” yaptırımların kaldırılmasını kabul ettiğini açıkladı.

ABD’li yetkili, eş-Şara hükümetine barış ve refah sürecinde destek verildiğini belirtirken, IŞİD’e karşı mücadelenin de öncelikli gündem olmaya devam ettiğini vurguladı. Barrack, bu mücadelede kilit ortak olarak tanımladığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile iş birliğinin, bölgesel istikrar açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

Ancak Halep’te son günlerde yaşanan çatışmaların, SDG’nin Kürt hakları korunarak Suriye’nin ulusal kurumlarına ve orduya entegrasyonunu öngören 2025 anlaşmalarının ruhuna aykırı olduğunu belirten Barrack, bu durumun Esad sonrası dönemde kaydedilen tüm kazanımları tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.

ABD, taraflara derhal çatışmaları durdurma ve diyaloğa dönme çağrısı yaparken, Rubio’nun ekibi adına konuşan Barrack, Suriye’nin birliğini ve tek bir meşru ulusal ordu hedefini esas alan entegrasyon sürecini ilerletmek için arabuluculuğa hazır olduklarını açıkladı.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın