İngiliz The Guardian gazetesi, bağımsız çatışma izleme kuruluşu ACLED verilerine dayanarak, mart ayından bu yana Gazze’de İsrail’in öldürdüğü 16 Filistinliden 15’inin sivil olduğunu açıkladı.
Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, saldırıların tırmanışa geçtiği 18 Mart’tan bu yana ölü sayısı 12.622’yi, yaralı sayısı ise 54.000’i geçti. ACLED, İsrail’in son altı ayda Gazze’ye 3.500’den fazla hava saldırısı düzenlediğini, bu saldırılarda 9.500’den fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirtiyor.
Yerel tahminler, hâlâ enkaz altında yaklaşık 10.000 cesedin bulunduğunu ortaya koyuyor. Böylece Gazze’deki her altı şehitten beşinin sivil olduğu kesinleşiyor.
İsrail ordusunun üst düzey isimlerinden eski Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, savaşın başından bu yana “200 binden fazla Filistinlinin öldüğünü ve yaralandığını” itiraf ederken, eski istihbarat şefi Aharon Haliva da “50 bin Filistinlinin öldürülmesinin gelecek nesiller için zorunlu olduğunu” söylemişti.
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü ise İsrail’in sivilleri önce zorla göç ettirdiğini, ardından kasıtlı olarak hedef aldığını belirterek bunun “sistematik bir soykırım” olduğunu vurguladı.
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.