image 2025 08 29 18 38 10

Çinli akademisyen, Uygur araştırmaları yüzünden 15 yıl hapse çarptırıldı!

Çinli akademisyen Feng Siyu, 2018’de gözaltına alınmasının ardından uzun süre sessizliğe bürünmüştü. İnsan hakları örgütleri, ünlü araştırmacının 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasının, Uygur kültürü ve folkloru üzerine yaptığı çalışmalarla doğrudan bağlantılı olabileceğini bildiriyor.

Zhejiang eyaletinde doğan Feng, Çin’in en parlak genç akademisyenlerinden biri olarak tanınıyordu. 2012 yılında Chicago Üniversitesi, UC Berkeley ve Northwestern gibi dünya çapında 17 üniversiteye kabul edilmesi büyük yankı uyandırdı. Bu süreçte Çin medyası onu bir dahi olarak lanse etti. Daha sonra Massachusetts’te Amherst College’da tarih eğitimi aldı, ardından Londra Üniversitesi SOAS’ta lisansüstü çalışmalarına devam etti.

Hem İngilizce hem de Uygurca bilen Feng, özellikle Uygur gelenekleri üzerine yoğunlaşmıştı. Akademik çevrelerde saygınlık kazanan çalışmaları, Çin yetkilileri nezdinde hassas bir alana girdi. 2014 yılında Tiananmen Meydanı katliamının 25. yıldönümüne dair yaptığı bir sosyal medya paylaşımı da gözaltına alınmasının arka planında etkili olduğu öne sürülüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRIC) tarafından elde edilen iç polis belgeleri, Feng’in 2017 sonunda incelemeye alındığını ortaya koyuyor. Resmi gerekçe olarak telefonunda “yabancı yazılım” bulunması gösterildi; ancak söz konusu uygulamanın cihazda fabrikadan yüklü olduğu ve hiç kullanılmadığı belirtiliyor.

Bu zayıf gerekçeye rağmen 2018’de tutuklandı. HRIC, Feng’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki bir tesisten Zhejiang’daki memleketine nakledildiğini bildiriyor.

Uzmanlar, Feng’in tutuklanmasının esas olarak akademik araştırmalarıyla ilişkili olduğunu vurguluyor. 2017 başlarında Feng, ünlü etnograf Rahile Davut’un yönettiği Sincan Üniversitesi Halk Bilimi Araştırma Merkezi’ne katılmıştı. Ancak Davut da aynı yıl ortadan kaybolmuş ve gizlice ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

HRIC, Feng Siyu davasının Uygur kültürü üzerine araştırma yapan akademisyenler için artan tehlikeleri gözler önüne serdiğini belirtiyor. 

Kaynak: Mira Haber, Ajanslar

Bir Cevap Yazın