image 2025 04 18 14 33 23

Hamas’tan İsrail’e rest: “Gazze’den çekilene kadar esirler dönmeyecek!”

Hamas, Gazze’deki savaşın sona ermesi ve işgalci İsrail’in tamamen çekilmesi halinde, ellerindeki tüm İsrailli esirleri serbest bırakmaya hazır olduğunu duyurdu

Hamas’ın Gazze’deki siyasi liderlerinden Halil el-Hayye, İsrail’in sunduğu kısmi ateşkes teklifini net bir şekilde reddettiklerini belirterek, “Gerçek ve kalıcı bir çözüm için masaya oturmaya hazırız” dedi.

El-Hayye, Hamas’ın uzun ve zorlu bir müzakere süreci sonunda kabul ettiği üç aşamalı ateşkes planına bağlı kaldığını ancak Siyonist İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun daha ilk aşamadayken anlaşmayı sabote ettiğini söyledi. “Netanyahu, kendi siyasi geleceğini kurtarmak adına savaşı körüklüyor” diyen Hayye, Ramazan ayında arabulucular aracılığıyla gelen teklifi bile kabul ettiklerini ancak bebek katili Netanyahu’nun bu fırsatı da geri çevirdiğini açıkladı.

Bununla birlikte Hayye, İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırımlarını sürdürmesini öngören kısmi ateşkes tekliflerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. “Savaşın bitmesi, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi, ablukanın kaldırılması ve yeniden imarın başlaması karşılığında, elimizdeki tüm esirleri serbest bırakmaya hazırız” diyerek Hamas’ın kapsamlı bir çözüm için müzakere çağrısını yineledi.

Netanyahu’nun sunduğu kısmi anlaşmanın, savaşı uzatmak ve esirlerin hayatını tehlikeye atmak dışında bir anlam taşımadığını söyleyen Hayye, bu teklifin bir siyasi manevra olduğunun altını çizdi. Filistin direnişinin ve sahip oldukları silahların, işgalin doğal bir sonucu olduğunu dile getiren Hamas lideri, bu silahların Filistin halkının meşru savunma hakkı olduğunu ifade etti.

ABD Rehine İşleri Temsilcisi Adam Boehler’in “savaş ve esir dosyasının birlikte çözülmesi gerektiği” yönündeki açıklamasını da olumlu karşıladıklarını belirten Hayye, bu yaklaşımın Hamas’ın teklifleriyle örtüştüğünü söyledi.

Son olarak uluslararası topluma seslenen Hayye, “Gazze’ye uygulanan acımasız abluka artık son bulmalı. Filistin halkı için adaletin ve insanlığın sesi olun” çağrısında bulundu.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın