15:06 Perşembe / 18 Nisan 2024 | 9 Şevval 1445

2050’ye kadar koalaların nesli tükenebilir

Avustralya'da yürütülen bir parlamento soruşturması, acilen harekete geçilmediği takdirde 2050 yılına kadar Yeni Güney Galler eyaletindeki koalaların soyunun tükenebileceğini ortaya koydu.

Avustralya'da geçen yıl aylarca üren yangınlarında büyük zarar gören koalaların geleceğine dair neredeyse bir yıldır devam eden parlamento soruşturması tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

Doğal yaşam alanları giderek yok olan, iklim krizinin getirdiği aşırı hava olaylarından etkilenen koalaların 2050 yılına kadar Yeni Güney Galler eyaletinden silinebileceği belirtildi.

Yaşam alanlarının dörtte biri yok oldu

Soruşturmanın ardından hazırlanan rapor, aylarca süren ve beş milyon hektardan fazla alanın yok olmasına neden olan yangınların, koalaların habitatlarının da yüzde 24'ünü etkilediğini ortaya koydu. Yangından önce eyaletteki koala sayısı 36 bin olarak belirtilirken, en az 5 bin koalanın yangında can verdiği kaydedildi.

©
Fotoğraf : Yangından sağ kurtulan koala ölen arkadaşının başında ‘yas tuttu' Ayrıca bölgedeki ağaç kesme ve arazi açma faaliyetlerinin de koalaların hayatta kalmasını zorlaştırdığı dile getirildi.

İklim krizinin etkilerine de dikkat çeken rapor, aşırı nem ve şiddetli yangınların büyük bir tehdit olduğuna, ayrıca hava değişimlerinin koalaların ana besin kaynağı olan okaliptüs yapraklarının kalitesini düşürdüğüne yer verdi.

Araştırmaya liderlik eden Cate Faehrmann, mevcut yasaların yetersiz olduğunu ve koala habitatlarının yok olmasını kolaylaştırdığını söyledi. Faehrmann, “Koalaları korumak için şu anda yürürlükte olan strateji ve politikalar açık ki işe yaramıyor” dedi.

42 öneri sundular

Parlamentoya ç yapan araştırmacılar, geride kalan koalaların doğal yaşam alanlarının korunması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

komitesi parlamentoya, belli bölgelerde yeni ulusal park alanlarının oluşturulması, açılmasına son verilmesi gibi önerileri de içeren 42 maddelik bir sundu. Parlamento, hangi önerilerin benimseneceğine dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Bakanı Matt Kean, “Koalalar tüm çapında tanınan ikonik bir Avustralyalı hayvan ve doğal bir hazine, onları gelecek nesiller için korumak adına elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.

Koalaların kıta çapındaki nüfusları giderek azalıyor. Avustralya Koala Vakfı, geçen yıl 80 binden daha az koalanın kaldığı tahmininde bulunmuştu.