10-kasim-haclilari-aglatan-varna-zaferinin-yildonumu-03

10 Kasım; Haçlıları ağlatan Varna zaferinin yıldönümü

Haçlı Ordusuna karşı Balkanlarda kazanılan büyük zafer 

Tarihte Bugün – 10 Kasım 1444 Varna Zaferi 

Varna Savaşı Kimler Arasında Yapılmıştır?

Sultan 2. Murat döneminde meydana gelen Varna Muharebesi; Osmanlı Devleti ile Papalık öncülüğünde güçlerini birleştiren Macar, Bulgar, Eflak, Boğdan, Lehistan, Hırvat halkları başta olmak üzere irili ufaklı çeşitli Balkan unsurları arasında yapılmıştır.

10-kasim-haclilari-aglatan-varna-zaferinin-yildonumu-01

Savaşın Öncesi 

1440 yılında, Sultan II. Murad’ın gerçekleştirdiği Belgrad Kuşatması’nın başarısızlıkla sonuçlanması, Osmanlı varlığından tedirgin olan Macarları cesaretlendirmişti. Macarlar, 1443 – 1444 yıllarında Tuna’yı aşarak Osmanlı topraklarına girip karşılarına çıkan birlikleri yendiler.

Bütün Hristiyan dünyasında sevinçle karşılanan ve Batı’ya, Osmanlıları Balkanlardan atma hayalleri kurduran bu ilerleyişin sonunda iki devlet arasında 10 yıl süreyle birbirlerine saldırmayacaklarını taahhüt eden bir barış antlaşması imzalandı.

Osmanlı ile Macaristan arasındaki bu antlaşma, Osmanlı Devleti’ne karşı bir Haçlı seferi hazırlıklarına başlayan Papalığı rahatsız etti. Macar kralı, Papalık temsilcisi Kardinal Cesarini’nin kışkırtmasıyla antlaşmayı bozarak 1444 yılında Osmanlı Devleti’ne resmen savaş ilan etti. Büyük bir bölümünü Macarların oluşturduğu orduya, Papalığın da desteğiyle Osmanlıyı devirme hayali kuran pek çok Balkan prensliği katıldı.

Bu gelişmeler sırasında II. Murad, idareyi küçük yaştaki oğlu II. Mehmed’e bırakarak tahttan çekilmişti fakat Haçlı birliğinin harekete geçtiğini öğrenince orduların başına geçip, Edirne’den Varna üzerine ilerledi.

İki ordu, 10 Kasım 1444’te bugünkü Bulgaristan’ın Varna kentinde karşı karşıya geldiler.

Haçlı birliğini komuta eden Kral III. Vladislav’ın ölümüyle ordu içinde büyük bir panik yaşandı ve Osmanlı Devleti Varna’da büyük bir zafer elde etti.

10-kasim-haclilari-aglatan-varna-zaferinin-yildonumu-01

Varna Savaşı Sonuçları

Osmanlı Devleti’nin Avrupa’dan çıkarılabileceği düşüncesi sarsılmıştır.

Kral III. Vladislav ve Papalığın temsilcisi olan Kardinal Cesarini öldürülmüştür. Haçlılar, hem krallarını hem de 15 binden fazla askerlerini kaybetmiştir. Pek çok Haçlı askeri de bu savaş sonrası soğuk ısırması sebebiyle sakat kalmıştır. 

10-kasim-haclilari-aglatan-varna-zaferinin-yildonumu-01

Bu savaş sonucu, Haçlılara umut bağlayan Bizans İmparatorluğu büyük bir hayal kırıklığına uğramış ve Hristiyanların Osmanlılara karşı birleşme heyecanları zayıflamıştır.


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın