10 bin salvadorlu guvenlik gucu cetelerle mucadele kapsaminda bir sehri kordon altina aldi 01
10 bin salvadorlu guvenlik gucu cetelerle mucadele kapsaminda bir sehri kordon altina aldi 01

10 bin Salvadorlu güvenlik gücü çetelerle mücadele kapsamında bir şehri kordon altına aldı

Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele geçtiğimiz Mart ayında çetelere karşı geniş kapsamlı operasyon başlatılması talimatını verdi.

Salvadorlu yetkililer dün (Cumartesi)  başkent San Salvador yakınlarındaki Soyapango kasabasını kordon altına almak için şafak vakti 10 bin asker ve polis görevlendirdi. 

Başkan Bukele, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Şu andan itibaren Soyapango kuşatma altında” ifadelerini kullandı.

Başkentin doğusundaki 242 bin nüfuslu kasabayı 8 bin 500 asker ve 1 bin 500 polis kuşattı. Bukele, 23 Kasım’da ordunun evleri tek tek arayabilmesi ve çete üyelerini tutuklayabilmesi için kasabaların kordon altına alınacağını duyurmuştu. Soyapango, bunun ilk hayata geçtiği kasaba oldu.

Sabah saatlerinden itibaren küçük kasabaya giden yollarda askerler ve polisler konuşlandı ve şehre girip çıkan kişilerde arama yaptılar.

Bukele, güvenlik güçlerinin “hala orada bulunan tüm çete üyelerini” tutuklamakla görevlendirildiğini duyurdu. El Salvador polisi, Bukele’nın Mart ayı sonunda ülkede terör yayan suç gruplarına karşı “savaş” başlattığını ilan etmesinden bu yana yaklaşık 58 bin şüpheli çete üyesini tutukladı.

Suç gruplarının faaliyet gösterdiği Subayango’da yıllardır güvenlik gevşek kabul ediliyor. Hafta başında Belediye Başkanı Nersi Montano, vekil hükümet tarafından atılan adımların “güvenlikte önemli bir iyileşmeye” yol açtığını söyledi.

87 kez suikast girişimine maruza kalan Salvador Devlet Başkanı, Mart ayı sonunda çok sayıda polis ve askeri güçleri konuşlandırılarak onlara tutuklama emri olmadan çete üyelerini gözaltına alma izni veren bir kararname çıkardı. Bu hamle, insan hakları kuruluşlarının eleştirilerine yol açtı. El Salvador Kongresi, kararnamenin geçerlilik süresini Aralık ayının sonuna kadar uzattı.

İlginizi Çekebilir

Çocuklar katil İsrail’in zulmünden kurtulamıyor!

Katil İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 4’ü çocuk 7 …

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …