14:27 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Zilkade Ayına Dair – Şeyh Muhammed Salih Müneccid

Cahiliye döneminde Araplar, Belde-i Haram’ı ve haram ayları son derece kutsal addederlerdi. Bu aylarda herhangi bir kimseyi korkutup, yıldırmazlar, kan davası gütmezler, kan bedeli istemezler, intikam almazlardı. Hatta bir kimse haram aylarda ya da Kabe’de babasının, oğlunun veya kardeşinin katilini görür ama ondan öç almaz, rahatsız etmez ve elini uzatmazdı.

Müslümanların da haram ayların kadrini yücelterek hem bu aylarda, hem de diğer aylarda Allah’ın hudutlarına riayet etmeleri, farzları yerine getirmeleri, vacipleri eda etmeleri, Allah’ı razı edecek şekilde itaat ve ibadette azimli olmaları, Allah’ın yasaklarını ihlal etmekten, gazabını çekecek ameller işlemekten ve sınırlarını aşmaktan sakınmaları gerekir.

Zilkade, Hac aylarındandır: “Hac, bilinen aylardadır.” (Bakara, 197)

İbn Ömer (ra) demiştir ki: “Hac ayları Şevval, Zilkade ve Zilhicce’nin ilk on günüdür.”

Nebi (as)’ın sünnetine tabi olmak maksadıyla Zilkade ayında umre yapmak müstehaptır. Peygamberimizin bütün umreleri Zilkade ayında olmuştur. Hicretinden sonra başka bir ayda umre yapmamıştır.

Zilkade ayında yapılan umre, Ramazan ayı hariç diğer aylarda yapılan umreden daha faziletli ve ecir bakımından daha da büyüktür. Ramazan ayı hakkında Nebi (as) şöyle buyurmuştur:

“Ramazan ayında yapılan umre, tam bir hac sayılır, yahut da benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar.” (Buhari)

Seleften bir grup ise Zilkade ve Şevval ayında yapılan umreyi Ramazan’da yapılacak umreye tercih etmişlerdir. Hz.Aişe, İbn Ömer ve Atâ bu isimlerden bazılarıdır.

Zilkade ayında oruç tutmak müstehaptır. Ancak bu ayda bazı günler oruç tutmanın daha faziletli olduğuna inanarak gün tahsis etmemek gerekir.

Haram aylarda oruç tutmaya dair Nebi (as) şöyle buyurmuştur: “Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak.”

Dolayısıyla Zilkade ayı da bu aylar içinde olduğundan oruç tutulabilir. Seleften İbn Ömer, Hasan Basri ve Süfyan-ı Sevri’den bu aydaki oruca dair rivayetler gelmiştir.

Zilkade ayında bazı önemli hadiseler vukua gelmiştir ki bunlardan bazıları şunlardır:

1.Allah (cc), Musa (as) ile bu ayda sözleşmiştir.

“Tûr dağında ibâdet etmesi için Mûsâ ile otuz gece için sözleşmiş, sonra ona on gece daha ilâve etmiştik. Böylece Rabbinin belirlediği süre kırk geceye tamamlanmış oldu.” (Araf, 142)

Müfessirlerin çoğunluğuna göre ayette bahsedilen 30 geceden kasıt Zilkade, ilave edilen 10 gece de Zilhicce’nin onudur.

2.Küçük Bedir Gazvesi hicretin 4.yılında bu ayda olmuştur.

3.Peygamberimiz halasının kızı Zeynep binti Cahş ile yine hicretin 4.yılında bu ayda evlenmiştir. Hicap ayeti de bu sırada nazil olmuştur.

4.Hendek Gazvesi hicretin 5.yılında bu ayda olmuştur. (Şevval ayında diyenler de vardır.)

5.Beni Kureyza Gazvesi de hicretin 5.yılında bu ayda olmuştur. (Şevval ayında diyenler de vardır.)

6.Hudeybiye antlaşması da hicretin 6.yılında Zilkade ayında gerçekleşmiştir. Allah (cc) bu antlaşmayı “apaçık bir fetih” olarak isimlendirmiştir.

Allah-u Teala’dan bizi hem bu aydan, hem de diğer aylardan en güzel şekilde istifade etmeye muvaffak kılmasını dileriz.

Alemlerin Rabbine Hamdolsun.
_____________________________
Şeyh Muhammed Salih Müneccid,
Zilkade Ayının 15 Faydası Risalesinden.

Kaynak: Kulliyetu Neva

DİĞER GELİŞMELER