ABD: "Hamas artan bir güç kazanıyor!"

ABD: “Hamas artan bir güç kazanıyor!”

ABD istihbarat kaynaklarının Politico’ya verdiği bilgiler büyük bir şaşkılnlığa sebep oldu.

Kaynnağın verdiği bilgiye göre, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yedi aydan fazla süren operasyonları sonrasında Hamas savaşçılarının yalnızca yüzde 30 ila 35’i öldürüldü.

Politico’ya göre, Gazze’de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere ölü sayısı 35.000’i aşmış olsa da, İsrail’in güneyindeki 7 Ekim saldırısından önce Filistin hareketine üye olan savaşçıların çoğunluğu hala hayatta.

Ayrıca Politico’nun kaynakları, Hamas’ın tünel altyapısının yaklaşık yüzde 65’inin sağlam kaldığını ve son aylarda binlerce yeni üyenin gruba katıldığını söyledi.

Rapor, Washington’un İsrail’in Filistinli grubu yok etme yönündeki hedefinin uygulanabilirliği konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladığı bir dönemde geldi.

Pazartesi günü, Genelkurmay Başkanı General Charles Brown, İsrail’in Gazze’deki stratejisini eleştirerek, İsrail kuvvetlerinin hem ele geçirilen toprakları güvence altına alma hem de Hamas’ı kuzey Gazze’den çıkarma konusundaki başarısızlığının, askeri hedeflerine ulaşma kabiliyetini engellediği uyarısında bulundu.

Brown’un yorumları, İsrail’e Gazze savaşında askeri teçhizat ve istihbarat paylaşımı yoluyla yardım sağlayarak yardım eden ABD ordusunun nadir eleştirileriydi.

Bu işbirliği, Başkan Joe Biden’ın Demokrat siyasi tabanını seçim yılında kutuplaştırdı.

Biden yönetimi İsrail’in savaş çabalarına tam destek verirken, yönetimdeki bazı yetkililer İsrail hükümetine, özellikle de savaş stratejisine ve Gazze’deki Filistinlilere yönelik genel yardım durumuna ilişkin daha fazla eleştiri sunmaya başlıyor.

Hamas ve diğer Filistinli grupların esir aldığı yaklaşık 128 kişi Gazze’de kaldı. Ayrıca, Onlarca esirin öldüğüne inanılıyor.

İsrail, askeri baskının onları kurtarmanın en iyi yolu olduğu konusunda ısrar ediyor ve Hamas’ı “ortadan kaldırıncaya” kadar Gazze’deki savaşa son vermeyeceğini söylüyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İsrailli esirlerden vazgeçmekle suçlanmasıyla, İsrail’de savaşın ilerleyişi konusunda artan bir hoşnutsuzluk var.

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın