Türkiye ile İsrail arasındaki Gazze kaynaklı kriz yeni bir aşamaya geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gazze’deki saldırılar ve yardım gemisi Global Sumud Filosu’na yönelik baskın nedeniyle aralarında Başbakan Bünyamin Netanyahu’nun da bulunduğu 37 İsrailli yetkili hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Kararda, soykırım ve insanlığa karşı suçlar kapsamında sivillere, hastanelere ve altyapıya yönelik kasıtlı saldırı emirleri yer aldı. Deliller arasında El-Ehli Baptist Hastanesi’nin bombalanması, Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nin tahribi ve altı yaşındaki Hind Receb’in öldürülmesi gibi olaylar bulunuyor.
Uluslararası sularda Global Sumud Filosu’na yapılan müdahale de dosyaya dahil edildi. Aktivist ifadeleri ve adli kanıtların davayı güçlendirdiği belirtildi.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar kararı “Erdoğan’ın halkla ilişkiler gösterisi” diye niteleyerek sert tepki gösterdi. Eski Bakan Avigdor Lieberman ise Türkiye’nin Gazze’de “yer almaması gerektiğini” savundu.
Türkiye, daha önce Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı İsrail davasına da destek vermişti. Bu son adım, Ankara’nın uluslararası hukuka bağlılığını gösterirken, iki ülke arasındaki diplomatik gerilimi daha da tırmandırdı.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.