sisi den tepki ceken aciklama istersem ulkeyi yok edebilirim 01
sisi den tepki ceken aciklama istersem ulkeyi yok edebilirim 01

Sisi’den tepki çeken açıklama: “İstersem ülkeyi yok edebilirim”

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, bir televizyon kanalında gerçekleştirdiği konuşması geniş çapta tepki topladı.

Sisi, cumartesi yaptığı açıklamada muhaliflerini “yalancılar, sabotajcılar ve kötüler” olarak nitelendirdi.

Eleştirmenler, birçok Mısırlının geçimini sağlamak için çabaladığı bir dönemde Sisi’nin üstlendiği altyapı projelerine harcanan milyarlarca doları sorguladı.

Sisi ise, halkının, ülkenin başarısının bedeli olarak aç kalma ihtimalini kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Sisi, “Siz Mısırlılar, inşa edip ilerlemektense yemeyi tercih ettiğinizi söylemeye cesaret edemiyorsunuz” dedi. “Milletin ilerlemesinin ve refahının bedeli aç ve susuz kalmaksa, o zaman yemeyin, içmeyin.”

“Milletimizin davasını baltalamayın ve bizi dünyanın alay konusu yapmayın. Sabırlı olun ve içinden geçtiğimiz acımasız koşulları hediyeye dönüştürün. Ne kadar sıkı durursanız ekonomik krizler o kadar çabuk geçer.” diye ekledi.

“Mısır’ı yok edebilirim”

Dolambaçlı ve gayri resmi bir diyalog sırasında Mısır cumhurbaşkanı, eğer isterse, ülkede kaosu körükleyecek haplar dağıtarak Mısır’ı “yok etmenin” yollarını dile getirdi.

Sisi, Yüksek Yargı Konseyi ile ülkeyi yok etmenin ne kadar kolay olabileceği konusunda görüştüğünü söyledi. Zor koşullardaki 100.000 kişiye güçlü bir opioid olan tramadol vermenin 30 milyon dolardan fazla olmayan bir maliyetle işe yarayacağının sonucuna vardığını belirtti.

Ağır eleştiriler

Eski adıyla Twitter olarak bilinen X’teki kullanıcılar, Sisi’nin “deli adamın karikatürünü ” temsil ettiğinde hem fikir oldu.

Ayrıca, Cumhurbaşkanının yorumlarının “teknik olarak kendisini hapse attırabileceği” söylendi.

Sisi derinleşen bir ekonomik krizle karşı karşıyayken eleştirilere tepkisi giderek istikrarsızlaşıyor. 

Yaklaşan ekonomik krizler

sisi den tepki ceken aciklama istersem ulkeyi yok edebilirim 01

Analistler, savaştan zarar gören Ukrayna’nın ardından Mısır’ın borç krizi riskiyle en fazla karşı karşıya kalan ikinci ülke olduğunu öngörüyor. 

Ancak, artan ekonomik sorunlardan yılmayan Sisi, ülkeye şu soruyu sordu: “Nasıl bir ülkede yaşamak istiyorsunuz? Mısır’ı inşa edip onu önemli bir ulus haline getirmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Bir macera inşa etmeyi düşünüyor musunuz? Reformu bir macera olarak görüyor musunuz?”

Mısır yıllardır ekonomik krizle boğuşuyor; bu durum Ukrayna’daki savaşla daha da kötüleşerek ülkedeki gıda fiyatlarını ciddi şekilde etkiledi.

Resmi rakamlar, Mısır’da yıllık enflasyonun ağustos ayında yüzde 39,7 ile yeni bir rekora ulaştığını ve Mısır poundunun dolar karşısında dramatik bir düşüş yaşadığını gösterdi.

Bir dolar bugün 30 Mısır poundu satın alınıyor; tam olarak bir yıl önce bu rakam 20’nin biraz altındaydı.

Yatırımcılar ülkeden milyarlarca dolarlık yatırımları geri çekti. Mısır son yıllarda Körfez’deki daha zengin müttefiklerinden ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) gelen kurtarma paketlerine bağımlı hale geldi.

Mali krizin çeşitli nedenleri olsa da, birçok muhalif isim, Muhammed Mursi’nin seçilmiş hükümetini deviren 2013 darbesinin ardından ordunun ekonomi üzerinde giderek artan kontrolüne de dikkat çekti.

Kaynak: Mira Haber