nato nun ifade ozgurlugu yorumuna yakilan incil olsaydi 01
nato nun ifade ozgurlugu yorumuna yakilan incil olsaydi 01

NATO’nun ‘İfade Özgürlüğü’ yorumuna: Yakılan İncil olsaydı?

NATO Genel Sekreteri, Kuran’a hakareti ifade özgürlüğü diye tanımladı tüm dünyadan tepkiler gecikmedi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’te Kuran-ı Kerim’e saygısızlık edilmesini “ifade özgürlüğünün bir parçası” diye tanımladı. 

28 Haziran Çarşamba günü Salwan Momika isimli Iraklı bir İsveçli, İsveç’in başkenti Stockholm’de caminin önünde Kuran’ı yırtıp yakmaya teşebbüs etmişti. Girişim, İslam ülkeleri ve dünyadaki Müslümanlar arasında yaygın tepkilere ve protestolara yol açtı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Bu olayın yol açtığı duygusal kargaşanın derinliğini anlıyorum. Yapılanlar çirkin ve rahatsız edici. Ama bağımsız bir hakimiyeti olan bir ülkede (bu girişim) yasadışı değil” dedi.

NATO Genel Sekreteri ayrıca “Ben bu işleri sevmiyorum, ama ben aynı zamanda karşı çıkma hakkını da savunuyorum. Bu ifade özgürlüğünün bir parçası” dedi.

Bu açıklamalar üzerine tüm dünyadaki siyasilerden tepkiler gecikmedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan:

İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır.” şeklinde tepki gösterdi.

Din ve vicdan özgürlüğünün en temel insan hakkı olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç şu sözleri kullandı:

İnsanların kutsallarına hakaret, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez, hiçbir mahkeme kararı bu hakareti meşrulaştıramaz, bu durum hiçbir demokratik hukuk devletinde korunamaz. Lanetlenmesi gereken bir eyleme müsaade edilmesi özellikle Müslümanlar için içinde bulunduğumuz kutsal bayram günlerinde inancımıza yapılan açık saldırıdır. Özellikle NATO zirvesi öncesinde Türkiye’nin müttefiki olmak isteyen İsveç’in yetkili makamları, özgürlük kisvesi altında ülkesinde birbirini takip eden hukuksuzluklara ve provokasyonlara son vermeli, gerekli tedbirleri almalıdır.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’e, günlük basın toplantısında, İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılması olayı soruldu.

Dini metinlerin yakılmasının, saygısız ve incitici olduğunu ve yasal olabilecek bir şeyin kesinlikle uygun olmadığını sürekli söyledik.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, tekrar eden bu tiksindirici eylemlerin gerekçesi ne olursa olsun kabul edilmez olduğu, bu davranışların nefreti, ırkçılığı ve dışlamayı körüklediği ifade edildi.

Arap Parlamentolar Birliği de yapılanın dünya Müslümanları için kışkırtıcı bir eylem olduğunu belirterek, söz konusu eylemin fikir ve ifade özgürlüğüyle tezat olduğunu vurguladı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İnsan hakları ilkelerine, hoşgörü değerlerine, diğerini kabul etmeye, demokrasiye ve tüm dinlerin mensupları arasında barış içinde bir arada yaşama değerlerine karşı açık bir saldırı” olduğunu ifade etti.

Stockholm Camisi önünde Kur’an-ı Kerim yakılması tüm dünyadaki Müslümanların tepkisini çekti. Bu olayın ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi yadırganırken, aynı şekilde İncil’in yakılıp, hakaretler edilmesi de ifade özgürlüğü tanımlanabilir mi merak konusu oldu.

Kaynak: Mira Haber