lavrov hastaneye kaldirildi iddiasi rusya dan yalanlama geldi 02
lavrov hastaneye kaldirildi iddiasi rusya dan yalanlama geldi 02

Lavrov: Çıkarlarımızı gözeten ciddi teklif gelirse konuşmaya hazırız

Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah tedarik etmeye dönük hamleleri ülkede krizi tırmandırdı. Ukrayna ordusu, güçlerinin neredeyse yarısını ülkenin doğusundaki çatışma hattına yığdı. 2021’de Ukrayna’ya 650 milyon dolardan fazla askeri yardım sağlayan ABD, Kiev’e silah göndermeyi sürdürüyor.

Lavrov: Ukrayna konusunda Rusya’nın çıkarlarını gözeten ciddi teklif gelirse konuşmaya hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki çatışmaların durdurulması konusunda Moskova’nın çıkarlarını gözeten ciddi bir teklif gelmesi halinde Rusya’nın masaya oturmaya hazır olacağını vurguladı.

Moskova’daki Primakov Okumaları Uluslararası Forumu’nda konuşan Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’yla ilgili müzakerelere bakışını bir kez daha anlattı.

Rusya Dışişleri Bakanı, “(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron, zaman zaman müzakerelerin başlamasını teşvik ediyor, ardından neden diye sorulduğunda, ‘Hemen değil, sonra demek istiyorum’ diyor. Eğer şimdi, kesinlikle yasal taleplerimiz yerine getirilerek bu çatışmanın sonlandırılmasına dair ciddi bir teklif gelirse, elbette konuşmaya hazır olacağız” dedi.

Rusya’nın her zaman iyi niyetli olduğunu ve geçen yılın aralık ayında Batı’ya güvenlik garantileriyle ilgili tekliflerini sunduğunu, bu yılın mart ayında ise İstanbul’da Ukrayna’yla müzakereler yaptığını anımsatan Lavrov, Batı’nın ise Rusya’yı muharebe sahasında alt etme umudunu koruduğunu, bazılarının bunu açıkça, bazılarının ise üstü kapalı şekilde dile getirdiğini belirtti.

NATO’nun genişlemesi, Batı’nın ana itici gücü olmaya devam ediyor’

Lavrov, NATO’nun genişlemesinin, Batılı ülkelerin Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetleri de dahil diğer ülkelerle, bölgelerle ilişkilerinde ana itici gücü olmaya devam ettiğini söyledi.

Batı’nın kendisini hedeflerine ulaştıracak hiçbir aracı kullanmaktan çekinmediğinin altını çizen Lavrov, “Batı, kendisi için faydalı olduğunda, belirli pazarları istikrarsızlaştırmak gerektiğinde veya tam tersine bir ülkenin doğal zenginliklerine vicdan azabı çekmeden el koymak gerektiğinde, ABD kıyılarından on binlerce mil ötedeki topraklar hayati çıkarlar bölgesi ilan ediliyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası sistemdeki dengesizliğin ana nedeni olarak Batılı azınlığın çok kutuplu gerçekleri kabul etme ve ‘hegemonik özlemleri’ terk etme konusundaki isteksizliğine işaret eden Lavrov, uluslararası ilişkilerde çok kutupluluğun tesisinin uzun ancak kaçınılmaz bir süreç olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

Gazze’deki toplu mezarlara ilgili soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu …

Filistin destekçisi Fransız vekile skandal suçlama

Fransa’da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden milletvekili Mathilde Panot, Filistin’e verdiği destekle bilinen paylaşımları nedeniyle …