NZ8jR 1677758125 6246
NZ8jR 1677758125 6246

İsrail’de kriz uyarısı: Uçuruma yuvarlanıyoruz

İsrailli ekonomistler yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemelerin ekonomi üzerinde etkileri olabileceği uyarısında bulundu. Ekonomistler, “arabanın uçuruma yuvarlanmasını önlemek için arabayı durdurma imkanı olduğunu” vurguladı.

İsrail’de yüzlerce ekonomist, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemesinin ekonomi üzerinde ciddi etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, yüzlerce ekonomist, hükümetin yasal düzenlemelerine ilişkin ikinci kez bildiri yayımladı.

YÜZLERCE EKONOMİST BİLDİRİ YAYINLADI

Bildiride, eski Merkez Bankası Başkanı Jacob Frenkel’in yanı sıra Netanyahu’nun eski ekonomi danışmanı Eugene Kandel, hükümette bir dizi kilit pozisyonunda bulunmuş olan Manuel Trajtenberg gibi çok sayıda akademisyenin de imzası yer aldı.

İlk bildiriden bu yana ekonomide pek çok olumsuz gösterge biriktiğine işaret eden ekonomistler, hükümetin hayata geçirmek istediği yasal düzenlemenin yol açacağı hasarın beklenenden daha güçlü ve hızlı gerçekleşebileceğini belirtti.

Son haftalarda İsrail’den sermaye kaçışının ilk işaretlerinin ortaya çıktığı aktarılan bildiride, bu durumun, İsrail Merkez Bankasını faiz oranlarını hızlı bir şekilde artırmaya devam etmesi için zorlayacağı kaydedildi.

UÇURUMA YUVARLANIYORUZ

Bildiride, öngörülebilir gelecekte piyasalar istikrara kavuşsa bile uzun vadede ekonominin büyüme süreci ile İsrail vatandaşlarının hayat kalitesinin zarar göreceği uyarısı yapıldı.

Ekonomistler, “arabanın uçuruma yuvarlanmasını önlemek için hala arabayı durdurma imkanı olduğunu” vurguladı.

İsrail’de yüzlerce ekonomist ilk olarak 25 Ocak’ta hükümetin yasal düzenlemelerinin ekonomi üzerindeki yansımalarına ilişkin bildiriyi imzalamıştı.

YARGI DÜZENLEMESİ ADIMLARI

İsrail’de yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemenin bazı maddeleri dün Meclisteki ilgili komitede görüşülmüştü.

Mevcut durumda, ülkede en yüksek yargı merci olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı herhangi bir yasayı anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle doğrudan bozma yetkisine sahip.

Ancak yeni düzenlemeye göre “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle Meclisten geçen bir yasanın bozulabilmesi için İsrail Yüksek Mahkemesindeki 15 yargıçtan 12’sinin “kabul” oyu gerekiyor.

Aynı şekilde, İsrail Yüksek Mahkemesinin “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle bozduğu ve geri gönderdiği bir teklifin yeniden kanunlaşabilmesi için 120 sandalyeli Meclisteki 61 milletvekilinin “kabul” oyu yeterli oluyor. Bu da İsrail Yüksek Mahkemesinin Meclisten geçen bir kanunu bozma yetkisinin elinden alınması anlamına geliyor.

Söz konusu iki madde dün muhalefetin boykot ettiği Meclisteki Anayasa, Kanun ve Yargı Komitesinde kabul edilmişti.

DARBE GİRİŞİMİ NİTELENDİRMESİ

İsrailli muhalif partiler, söz konusu düzenlemeleri yargının yasama ve yürütme otoritelerine yönelik denetim gücünü zayıflatmayı hedefleyen “darbe girişimi” olarak değerlendiriyor.

İsrail’de on binlerce kişi, yaklaşık 8 haftadır başta Tel Aviv olmak üzere farklı kentlerde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı sürdürdüğü kitlesel gösteriler düzenliyor.

İlginizi Çekebilir

Doha’daki Hamas ofisinin kapatılacağı iddia edildi

Reuters’ın Katar hükümetinden bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Katar, Hamas’ın siyasi ofisini kapatabilir. Katar’ın ülkenin …

Siyonist şeytanın konvoyuna saldırı

Siyonist Binyamin Netanyahu’nun konvoyuna “fiziki saldırı” girişiminde bulunduğu iddia edilen bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi. …