gunde-2-parca-ekmek-ile-olumu-beklemek-03

Günde 2 parça ekmek ile ölümü beklemek

Gazze’deki ortalama bir Filistinli, Birleşmiş Milletler’in bölgede stokladığı undan yapılan iki parça Arap ekmeğiyle geçiniyor, ancak şu anda sokakta duyulan ana nakarat, “Su, su”…

Son haftalarda “Gazze’yi baştan başa dolaştığını” söyleyen BM Güvenlik Ajansı’nın Gazze Direktörü Thomas White, burayı “ölüm ve yıkım sahnesi” olarak nitelendirdi. Artık hiçbir yerin güvenli olmadığını ve insanların hayatlarından, geleceklerinden ve ailelerini geçindirebilme yeteneklerinden endişe duyduğunu söyledi.

White, Gazze’den yaptığı video brifingde BM’nin 193 üye ülkesinden diplomatlara, UNRWA olarak bilinen Filistin mülteci örgütünün Gazze genelinde 1,7 milyon kişiye ekmek ulaştırmayı hedefleyen yaklaşık 89 fırını desteklediğini söyledi.

“Ancak artık insanlar ekmek aramanın ötesine geçti. İnsanlar su arıyor….”dedi.

NYHQ2014-0978
Filistin Devleti’nde, İsrail hava saldırısında yıkılan evlerin enkazının yanından geçen bir kız, Gazze’nin güneyindeki Refah kasabasında su dolu bidonları taşımak için el arabası kullanıyor.

Aynı zamanda Filistin topraklarının insani koordinatörü olan BM Ortadoğu koordinatörü yardımcısı Lynn Hastings, İsrail’den gelen üç su tedarik hattından yalnızca birinin çalışır durumda olduğunu söyledi.

“Birçok insan, eğer varsa, acı veya tuzlu yeraltı suyuna güveniyor” dedi.

Brifingde BM insani yardım şefi Martin Griffiths ayrıca İsrail, Mısır, ABD ve Birleşmiş Milletler yetkilileri arasında yakıtın Gazze’ye girmesine izin verilmesi konusunda yoğun müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Yakıtın kurumların, hastanelerin işleyişi, su ve elektrik dağıtımı için gerekli olduğunu belirterek;

 “Bu malzemelerin Gazze’ye güvenilir, tekrarlı ve bağımlı bir şekilde girmesine izin vermeliyiz.” şeklinde konuştu.

Hastings, hastanelerin, suyu tuzdan arındırma tesislerinin, gıda üretim tesislerinin ve diğer temel hizmetlerin çalışır durumda kalması için gerekli olan yedek jeneratörlerin “yakıt kaynakları tükendikçe birer birer durma noktasına geldiğini” dile getirdi.

White diğer önemli sorunlara da dikkat çekti;

“Kanalizasyon suyunun arıtılmadığını, bunun yerine denize pompalandığını” söyledi. “Fakat belediye çalışanlarıyla konuştuğunuzda gerçek şu ki, yakıtı bittiğinde lağım suyu sokaklara akacak.” diye ifade etti.

gunde-2-parca-ekmek-ile-olumu-beklemek-04

Ayrıca savaştan önce özel sektör tarafından Mısır’dan Gazze’ye getirilen pişirme gazının da giderek yetersiz hale geldiğini söyledi. UNRWA gibi yardım kuruluşlarının ‘bu önemli madde için müdahale edip özel sektör dağıtım ağını kopyalayamayacaklarının’ altını çizdi.

White, çoğu okul olan 149 UNRWA tesisinde 600.000’e yakın kişinin barındığını, ancak örgütün, Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırılarının ardından İsrail’in yoğun kara ve hava operasyonları yürüttüğü kuzeydeki birçok kişiyle bağlantısını kaybettiğini söyledi.

Gazze’de ortalama 4.000 yerinden edilmiş insanın, uygun temizlik koşullarını sağlayacak kaynaklara sahip olmayan okullarda yaşadığını söyledi. Kadınların ve çocukların sınıflarda uyuduğu, erkeklerin ise dışarıda açık havada uyuduğu koşullar, “umutsuz” dedi.

White, BM’nin onlara güvenlik sağlayamayacağını söyleyerek, beşi doğrudan isabet olmak üzere 50’den fazla UNRWA tesisinin çatışmalardan etkilendiğini belirtti.

“Son sayıma göre barınaklarımızda 38 kişi hayatını kaybetti. Korkarım ki şu anda kuzeyde devam eden çatışmalar nedeniyle bu sayı önemli ölçüde artacak” diye konuştu.

İnsani yardım şefi Griffiths, 7 Ekim’den bu yana 72 UNRWA personelinin öldürüldüğünü söyledi. “Sanırım bu, bir çatışmada kaybedilen en yüksek BM personeli sayısı” dedi.

Griffiths, Gazze Sağlık Bakanlığı’nın Gazze’de öldürdüğü toplam 9.000 kişinin sayısının, 2014 yılında Gazze’de İsrail ile Hamas arasında 50 gün süren ve 2.200’den biraz fazla Filistinlinin öldürüldüğü çatışmada ölenlerin dört katı olduğunu söyledi. Gerçek ölü sayısının ancak binalar temizlendiğinde ve molozlar kaldırıldığında ortaya çıkacağını da sözlerine ekledi.

Griffiths, milyonlarca insana yardım ulaştırılması için insani ara verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, uluslararası insancıl hukukun gerektirdiği şekilde, tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması ve her iki tarafça da tüm sivillerin korunması yönünde çağrıda bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres defalarca tam ateşkes çağrısında bulundu ve Filistinli BM Büyükelçisi Riyad Mansour, Griffiths’i insani duraklamalardan söz ettiği için eleştirerek; “ABD de bunu teşvik ediyor.” dedi.

Mansour, “Bu, ‘İsrail Filistinlileri öldürmeye devam ediyor, ancak yiyecek ve diğer şeyleri alabilmemiz için bize ara sıra birkaç saat veriyor’ anlamına geliyor.” diye konuştu.

Yetkili, “Gazze Şeridi’ndeki tüm yapıların neredeyse yüzde 50’sinin” İsrail tarafından yok edildiğini ve Filistinlilerin durumunun “anlama ve tanımın ötesinde” olduğunu söyleyerek hayat kurtarmak için bir ateşkesin gerekli olduğunu söyledi.

“Hepimizin bunu durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapması gerekiyor” şeklinde vurguladı.

Kaynak: Mira haber

Öncesi Yahudiler kaçtı, Sderot hayalet şehir oldu!
Sonraki ABD İHA’ları, “esirler” bahanesiyle günlerdir Gazze’de!