gazze-hastanelerindeki-tarif-edilemez-caresizlik-01

Gazze hastanelerindeki tarif edilemez çaresizlik

Gazze’deki El Aksa Hastanesi’nde gönüllü olarak çalışan tıp öğrencisi Fares, İsrail işgalinin bölgedeki katliamlarının artırdığı bu günlerde, hastanede tanık olduğu zor anları anlattı.
 
Durumun, “korkunç ve anlatılamaz ” olduğunu vurgulayarak; 

“İki gün önce hastaneye bir torba ceset parçası getirildi. Bir adam yeğenini elinden, başka bir akrabasını da bacağından teşhis etti. Diğer akrabalarını vücudunun diğer kısımlarından teşhis edemedi” dedi. 

Fares, hastanelere giden yolların bombalandığını, evlerin yerle bir edildiğini, yüzlerce kişinin enkaz altında kaldığını söylüyor.

“Yaralanmaların çoğu, özellikle leğen kemiğinde oluşan karmaşık kırıklar ve ikinci, üçüncü derece yanıklardan oluşuyor. İki gün önce yaralı bir kişinin cinsiyetini tespit edemedim çünkü yanıklar çok şiddetliydi” diye ifade etti.

Cerrahi müdahalelerin sadece hayat kurtarılabilecek durumlarda uygulandığını, kırıklar dahil hayati tehlike oluşturmayan yaraların ertelendiğini de sözlerine ekledi. 

Tüm hastaneler tam kapasiteyle çalışıyor ve birçok hasta, bombalamalar ve yaralarının ciddiyeti nedeniyle hastanelere gidemiyor. 
“Bazı durumlarda hastalar gelip pansumanlarını değiştiremiyor, bazı yaralar çürüyor. Bazı vakalar solucanların çıkmasıyla geri geliyor. Bir hastanın hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle enfeksiyon kaptı ve iki kez bacağı kesilmek zorunda kaldı.” diye anlattı.

Kuşatma altındaki bölgedeki tüm su kaynaklarının tamamen kesilmesi, bölge sakinlerinin temiz suya erişimini neredeyse imkansız hale getirdi. Birçok kişi, cilt tahrişine neden olan denizden veya kirli su içmeye başvurdu. 

gazze
Bir adam, 9 Kasım 2023’te Gazze Şehri’ndeki El Şifa hastanesine İsrail’in hava saldırısında öldürülen sevdiği birinin yasını tutuyor.

“Hastanelerde anestezi dahil tıbbi malzeme tükeniyor. Bir doktor enfekte bir ortamda anestezi olmadan amputasyon ameliyatı yapmak zorunda kaldı.” dedi.
Fares, ameliyat başarılı olsa bile hastanın enfeksiyon geliştirme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Birçok kişi, istikrarsız telekomünikasyon ağları nedeniyle acil servisleri arayamıyor. Bazıları şse, insanları hastanelere taşımak için araba veya eşek kullanmayı tercih ediyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, acil yardım ulaştırılmaması halinde bölgedeki iki ana hastanenin önümüzdeki 24 saat içinde tamamen kapanma ile karşı karşıya kaldığını belirtti.
Kaynak: Mira Haber

Öncesi Rusya: İsrail nükleer tehdidiyle kendini ele verdi
Sonraki ABD politikası ile Suudi Arabistan’ın intiharı