dolar popularitesini yitiriyor de dolarizasyon akimina hindistan da katildi 05 e1693276173994
dolar popularitesini yitiriyor de dolarizasyon akimina hindistan da katildi 05 e1693276173994

Dolar popülaritesini yitiriyor: De-dolarizasyon akımına Hindistan da katıldı

BRICS grubuna üye olan Hindistan, tarihinde ilk kez ulusal para birimini kullanarak Birleşik Arap Emirlikleri’nden petrol satın aldı.

Enerji şirketi Hindistan Petrol’ün devlete ait bir şirket olan Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nden bir milyon varil petrol satın almak için “rupi” cinsinden ödeme yaptı.

Bu alışveriş iki ülkenin, Hindistan’ın ABD doları yerine rupi kullanarak BAE ile ticaret yapmasına izin veren anlaşmayı uygulamaya başladığını gösteriyor.

Çin petrol ödemesini “yuan” cinsinden yaptı

Mart ayında Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketi, BAE’den 65,000 ton sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmek için “yuan” cinsinden ödeme yaptı.

Ayrıca Çin, yalnızca yuanı kullanarak 582.3 milyar dolar değerinde döviz uzlaşma anlaşmaları imzaladığını duyurdu.

Amerikan doları küresel gücünü yitiriyor mu?

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın rezerv para birimi olarak görev yapan ABD doları, geçtiğimiz yıl gözden düşmeye başladı.

Dünya çapında pek çok ülke, küresel ticarette en yaygın para birimi olan doları terk ederek, kendi para birimleriyle ticaret yapmaya başladı.

Doların devalüasyon süreci Ukrayna savaşında ivme kazandı. Ukrayna’yı işgal eden Rusya, savaş başladığında benzeri görülmemiş yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. 
 
Rusya, yaptırımlara karşı önlem olarak enerjinin ticaret ortaklarına “ruble” cinsinden satılacağını söyledi. Türkiye, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler de her ay bu yeni akıma katılıyor.  
 
Enerji ticaretinde doları terk eden ülkeler arasında en ilginci ABD ile uzun süredir dostlukları olan ülkeler oldu.  Özellikle Suudi Arabistan, Fransa ve Almanya çeşitli ticari ilişkilerde dolar dışı para birimlerini kullanmaya başladı.  
 
Peki dolardan neden vazgeçiliyor?
 
“Dedolarizasyon” süreci ABD medyasında da çokça tartışılmaya başlandı. 
Genel görüş; ABD’nin yıllardır uyguladığı ekonomik yaptırımların Ukrayna işgali sonrası kontrolden çıktığı ve küresel anlamda bir çok ülkenin kendisini tehdit altında hissettiği yönünde.
 
Amerikalı Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, doların küresel hegemonyasının orta sınıf Amerikalının refahını sağladığını ve bunun kaybedilmesinin ciddi bir yoksulluk ve enflasyona yol açacağını iddia etti.
 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuelle Macron’un Çin dönüşü yaptığı  “Avrupa, dolara bağımlılığını azaltmalı”  açıklamasına,

“Ait olmadığımız kavgalara çekilmeyeceğiz, Avrupa olarak kendi savunma harcamalarımızı arttırmalıyız”  cümlelerini ekledi.

Bu akıma başka ABD müttefiklerinin de katılma ihtimali uzun vadede ABD’nin yaptırım gücünün azalacağını gösteriyor.
 
Kaynak: Mira Haber

Öncesi İngiltere, mülteci çocukları cinsel suçluların tutulduğu cezaevlerine atıyor!
Sonraki Somali İstihbarat Şefi Eş Şebab’dan kıl payı kurtuldu