111221530 eso1621a
111221530 eso1621a

Demir yağan gezegen keşfedildi

Bilim insanları, Dünya’dan 640 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve sıcaklık farkı sebebiyle gökyüzünden demir yağan bir gezegen keşfetti.

The Independent gazetesinin haberine göre bilim insanları, WASP-76b adı verilen güneş sisteminin dışında yer alan gezegenin bir tarafında sıcaklığın 2 bin 400 dereceye ulaştığı, bunun da yüzeyinde bulunan metallerin eriyip buharlaşmasına yol açtığı bilgisini paylaştı.
Bilim adamları, gezegenin diğer kısmının ise aşırı soğuk olduğunu, sıcaklık farklı sebebiyle oluşan güçlü rüzgarların buharlaşan metalleri bu kısma taşıdığını böylece, metallerin burada yoğunlaşıp demirden yağmur taneciklerine dönüştüğünü keşfetti.

Gökbilimciler yeni ESPRESSO makinesini kullanarak söz konusu gezegeni inceleyip gezegenin iki tarafında gözle görülür bir sıcaklık farkı olduğunu keşfetti.
Cenevre Üniversitesi’nde profesör olan ve söz konusu araştırmanın başında bulunan David Ehrenreich yaptığı açıklamada “Bu gezegende demirden yağmur yağdığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Ardından gündüz kısmının gezegeni takip eden ana yıldıza dönük olmasından ötürü yüksek sıcaklıkların yaşandığını, gece kısmının ise sürekli karanlık olduğunu belirtti.

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, gece ve gündüz kısımlarındaki sıcaklık farklarının güçlü rüzgarların oluşmasına yol açtığı, bu rüzgarların da buharlaşan demiri gece tarafına taşıyarak yağmur tanelerine dönüşmesini sağladığı ifade edildi.

İlginizi Çekebilir

Yapay zeka, binlerce hanelik elektrik harcıyor!

Bir rapora göre, OpenAI’nin popüler üretken yapay zekası ChatGPT’nin tek başına günde yaklaşık 200 milyon …

Deepfake teknolojisi hepimizi kandırıyor mu?

Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri 2024 yılında sandık başına gidecek. Dezenformasyon ve yapay zeka destekli …