bm uyardi iskenceye dur demeyen suriye devleti ne dava talebi 01
bm uyardi iskenceye dur demeyen suriye devleti ne dava talebi 01

BM uyardı: İşkenceye dur demeyen Suriye Devleti’ne dava talebi

Suriye Arap Cumhuriyeti Bağımsız Uluslararası Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro’nun Cenevre’de yaptığı konuşmada Suriye’de tutuklu bulunan kadın ve çocuklar hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Geçtiğimiz günlerde Cenevre’de gerçekleşen BM İnsan Hakları Konseyi 53. Oturumu önemli isimlere ev sahipliği yaptı. Oturumda Suriye Arap Cumhuriyeti Bağımsız Uluslararası Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro ciddi açıklamalara yer verdi.

Paulo Pinheiro açıklamasında, Kuzeydoğu Suriye’de çoğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 51.600 kişi, yardımın da son derece eksik olduğu Hol ve Roj kamplarında korkunç koşullarda tutulduğunu belirtti.

Yılın başından bu yana dünya çapında ondan fazla ülke tarafından çoğunlukla kadın ve çocukların ülkelerine geri gönderilmesini ve Suriyelilerin de serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.

Kamplardaki koşullar ve gözaltının hukuka aykırılığı göz önüne alındığında, bu tür gönüllü geri dönüşlerin ve tahliyelerin hızının artırılması gerektiğinin de altını çizdi.

Üye devletlere vatandaşlarını geri alın çağrısı

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro açıklamasında: “Üye devletlere uzun süredir vatandaşlarını geri almaları ve uygun olduğu durumlarda adil yargılama yoluyla sorumlu tutmaları çağrısında bulunduk. Bu yargı yükümlülüklerine saygı gösterilmesini sağlarken, devam eden en iyi eylem şekli olduğunun da altını çizdik” dedi.

10 yılı aşkındır sessiz kalan Suriye Devleti’ne dava talebi

Pinheiro : “Keyfi tutuklamalar, işkence, kötü muamele, zorla kaybetmeler ve gözaltında ölümler sadece Devlet tarafından değil, BM tarafından belirlenen Kuzeydoğu Suriye’deki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yanı sıra muhalif “Suriye Ulusal Ordusu” (SMO) tarafından da devam ediyor. 

Hükümet ve diğer tüm taraflar, tüm gözaltı yerlerinde cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet dahil olmak üzere işkence ve kötü muameleye son vermelidir. 

Gözaltına alınan, kaybolan veya öldürülen yüzbinlerce erkeğin dul eşleri gıdaya erişim, barınma ve çocuklarının doğum kayıtları konusunda artan zorluklarla karşı karşıya…

Keyfi olarak gözaltına alınanları serbest bırakacaklarını ve ailelerine güvenli bir yer sağlayacaklarının sözünü vermek çok mu zor?

On yılı aşkın bir süredir herhangi bir adım atılmaması nedeniyle, Suriye Devletini BM İşkenceye Karşı Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği için sorumlu tutmak üzere Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Uluslararası toplum şimdiye kadar bu çatışmayı sona erdirmekte sefil bir şekilde başarısız oldu. Ancak şimdi bu çığır açan kurum, bu fenomenden etkilenen milyonlar için en azından biraz destek, biraz teselli ve belki de biraz umut sağlayabilir.” dedi.

Kaynak: Mira Haber

Öncesi Dünya’nın karşı geldiği LGBT festivallerine Gürcistan’dan da tepki
Sonraki Türkiye – Suudi Arabistan arasında 5 yeni anlaşma!