ABD, UNRWA’dan kestiği fonu İsrail’e akıtacak

ABD kongresi, Gazze’de terör estiren İsrail’e yeni bir askeri yardım daha sağlanmasını onaylayan ve UNRWA’ya sağlanan finansmanı Mart 2025’e kadar askıya alan geçici bir bütçe teklifini onayladı. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın imzalaması beklenen geçici bütçe, Gazze Şeridi’nde İsrail ablukası nedeniyle yaşanan şiddetli açlığa rağmen UNRWA’ya tam bir yıl boyunca hiçbir bir fon sağlamayacak.

ABD’de hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından desteklenen bütçe, savaş suçlusu İsrail’e artan askeri yardımı sürdürerek Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na UNRWA sağlanan finansmanı Mart 2025’e kadar askıya alacak. 

Buna göre, ABD Savunma Bakanlığı’nın 886 milyar dolarlık bütçesinden İsrail’e 3,8 milyar dolar askeri yardım ayrılıyor ve bu Netanyahu hükümetinin devamı anlamına geliyor. 

60 milyar dolarını Ukrayna’ya, 14 milyar dolarını da İsrail’e tahsis eden 95 milyar dolarlık bir paket daha onaylanmayı bekliyor.

Yardım paketi, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla karşı karşıya kalan İsrail’in, her gün onlarca sivili katlettiği Gazze işgalinde kullanılma tartışmalarına rağmen onaylandı.

İsrail işgalinin özellikle kuzeye gıda ve ilaç girişini engellemesi nedeniyle Gazze nüfusu, artan açlık riskiyle karşı karşıya. Bu durum çocuklar, hastalar ve yaralılar da dahil olmak üzere çok sayıda kişinin ölümüne yol açtı.

UNRWA, Gazzeliler için önemli bir cankurtaran simidi olmasına karşın, İsrail’in bazı çalışanlarının 7 Ekim’deki saldırılara karıştıkları yönündeki asılsız iddiaları ABD’yi derhal harekete geçirdi. ABD, UNRWA yardımlarını kesti ve çok sayıda Batılı ülke de ABD’yi izledi. 

İlginizi Çekebilir

Ukrayna’ya yardım artıyor: Yeni destek paketi açıklandı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna’ya 6 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi sağlanacağını …

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir