İbrani medyasında yer alan haberlere göre İsrail, ABD’nin yoğun diplomatik baskısı sonucu abluka altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardımların geçişini pazartesi sabahı yeniden açmayı kabul etti.
Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), abluka altındaki Gazze’ye acil ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılabilmesi için tüm sınır kapılarının açılması çağrısında bulunmuştu.
İki kuruluş, ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuğunda varılan ateşkese rağmen, Gazze’de kıtlık ve yoksullukla mücadele eden sivillere yardım ulaştırılamadığını vurgulamıştı.
ICRC sözcüsü Christian Cardon, “Büyük ihtiyaçlar göz önüne alındığında, tüm giriş noktalarının açılmasını talep ediyoruz” dedi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke ise, birçok geçişin “kısmen yıkıldığını” belirterek, kamyonların güvenli şekilde hareket edebilmesi için enkaz temizliği ve altyapının onarılması gerektiğini söyledi.
İsrail’in yardım girişini durdurma ve tüm geçişleri kapatma kararı, Filistinli sivillerin yaşamını hiçe sayan açık bir cezalandırma ve baskı politikası olarak yoğun şekilde eleştiriliyordu.
Bir Amerikalı yetkili, İsrail yetkililerinin geçişleri açacaklarına dair söz verdiklerini belirtse de, herhangi bir detay paylaşılmadı. Bu karar, işgal siyasi liderliğinin Gazze halkına uyguladığı vahşet ve insani trajediyi derinleştiren kapatma politikasının ardından geldi. Filistinli gruplar, bu durumu ateşkes anlaşmasının açık ihlali olarak nitelendirdi.
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.