Gazze kentinde yaşayan siviller, İsrail ordusunun son dönemde sahaya sürdüğü yeni yöntem nedeniyle “deprem etkisi” oluşturan patlamalarla karşı karşıya
Soykırımcı İsrail basınında yer alan haberlere göre ordu, hizmet dışı bırakılmış zırhlı personel taşıyıcılarını (ZPT) devasa patlayıcılarla doldurup uzaktan kumandalı bombalara dönüştürerek kentin içine sürüyor.
Yerel halkın “intihar robotları” diye adlandırdığı bu araçlar, yoğun nüfuslu bölgelerin içine kadar ilerletilip patlatılıyor. Tanıklar, bu patlamaların hava saldırılarından daha yıkıcı olduğunu, koca binaları saniyeler içinde moloz yığınına çevirdiğini söylüyor.
İsrail gazetesi Walla’nın aktardığına göre, sınır hattına çok sayıda bu tür patlayıcı araç yığıldı. İşgal ordusu da bu taktiği “intihar ZPT’leri” olarak adlandırıyor. Söz konusu yöntemin ilk olarak 2014 savaşında geliştirildiği, ancak bu kez “eşi benzeri görülmemiş ölçekte” uygulandığı ifade ediliyor.
Gazze Hükümeti Basın Ofisi, yalnızca Ağustos ortası ile Eylül başı arasında bu şekilde 100’den fazla katliam aracının patlatıldığını ve yüzlerce konutun yerle bir olduğunu belirtiyor. Euro-Med İnsan Hakları Gözlemevi ise, her gün yaklaşık 300 evin bu patlamalar sonucu yıkıldığını, bunun da kentin haritadan silinmesine dönük sistematik bir strateji olduğunu vurguluyor.
Gazze’de yaşayan Hamza Şa’ban adlı vatandaş, hava saldırılarından daha ölümcül olduğu aktarılan bu saldırıları şöyle özetliyor:
“Bu patlamalar öyle güçlü ki, bütün mahalleyi yok ediyor. Uçakların bombalarından çok daha yıkıcılar.”
Öte yandan İsrail ordusu, patlayıcı yüklü ZPT’lerin yanı sıra ağır iş makinelerini de Gazze’ye yığmış durumda. Zırhlı dozerler ve mühendislik araçlarının, yıkım ve altyapı tahribatı için kullanıldığı, bir kısmının ABD’den getirildiği ve son haftalarda sahaya sokulduğu bildiriliyor.
Savaşın başından bu yana kullanılan bu yöntemler, Gazze’deki sivil yaşamı tamamen sonlandırmayı amaçlıyor. Nitekim yalnızca “askeri nedenlerle” yapıldığı gerekçesi sunulan bu saldırılar, şehri tamamen boşaltmak ve İsrail işgali altındaki diğer Filistin topraklarına katmak için sivillerin yaşam alanlarını ve hayati altyapısını da yok ediyor.
Kaynak: Mira Haber, MEE
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.