Adalet mi, siyasi gösteri mi? Esad Rejiminin ağır topları kamerada

Suriye Adalet Bakanlığı, devrik Beşşar Esad rejiminin önde gelen isimlerine yönelik soruşturma görüntüleri yayınladı. Videoda eski Başmüftü Ahmed Bedreddin Hassun, eski İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim el-Şar, eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Müdürü İbrahim el-Huveyce ve Esad’ın kuzeni, eski Deraa Güvenlik Şefi Atef Necib yer aldı.

Bakanlığa göre sanıklar, kasten adam öldürme, işkenceyle öldürme, iç savaş çıkarmaya yönelik saldırı, cinayete azmettirme ve iştirak suçlamalarıyla hâkim karşısına çıktı. Ancak kamuoyunun aklındaki sorular çok:

Onlarca şebbihâ komutanı ve güvenlik yetkilisi hâlâ serbestken, bu isimler neden şimdi hedefte?
Bu yargılamalar şeffaf mı, yoksa siyasi bir mesaj mı?
Sivillere yönelik suçların ayrıntıları ve deliller neden açıklanmıyor?

Adalet Bakanı Mazhar el-Veys, “Masum Suriyelilerin kanına bulanan herkese karşı adalet yerini bulacaktır” dese de, geçmişteki hesap vermezlik kültürü, bu davaların gerçek mi yoksa vitrinde mi olduğu sorusunu güçlendiriyor.

Geçiş dönemi adaleti vurgusunu yineliyor fakat birçok Suriyeli için asıl mesele, bu sürecin gerçekten suçluları cezalandırıp cezalandırmayacağı ya da sadece siyasi dengeler için kullanılıp kullanılmayacağı.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın