4621282 1645621278

İngiltere, işbirlikçi Afganları Taliban’dan korumak için gizlice kaçırdı!

İngiltere, Afganistan’daki On Binlerce İşbirlikçisini Gizlice Ülkeye Taşımış

İngiltere, Afganistan’da işgal döneminde kendi çıkarları için çalışan, istihbarat ve askerî operasyonlara destek veren binlerce Afgan’ı gizli bir programla ülkesine taşıdığını resmen açıkladı.

Bu kişiler, Batı’nın Afganistan topraklarındaki işgaline taşeronluk yapmış, kendi halkına karşı İngiliz birlikleriyle birlikte hareket ederek açık bir ihanet suçu işlemişti.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey’in Avam Kamarası’ndaki beyanına göre, İngiliz güçleriyle birlikte çalışan yaklaşık 19 bin Afgan’ın kişisel verileri 2022’de sızdırıldı. Bu durum, onların Taliban’dan misilleme görme ihtimalini gündeme getirince, dönemin Muhafazakâr hükümeti harekete geçerek “süper ihtiyati tedbir” adı altında tamamen gizli bir iskân programı başlattı.

Bu kapsamda, şu ana kadar yaklaşık 4.500 kişi İngiltere’ye yerleştirilirken, programın tamamlanmasıyla toplamda 11.400 kişinin taşınmış olacağı bildiriliyor. Sürecin maliyeti 850 milyon sterlini (yaklaşık 1,1 milyar dolar) aşıyor. Ayrıca 36.000’e yakın Afgan da çeşitli iskân yollarıyla İngiltere’ye alındı.

Healey, bu sürecin kamuoyundan saklanmasından rahatsızlık duyduğunu ifade etse de, asıl mesele yıllar süren işgalde İngilizlerin safında yer almış bu kişilerin şimdi “mağdur” olarak sunulmasıdır. Oysa bu kişiler, emperyalist işgal gücüne hizmet etmiş, İslam beldesi olan Afganistan’da Müslümanlar aleyhine casusluk yapmış, kendi milletine kurşun taşıyan isimlerdir.

İngiltere Afganlara neden sahip çıkıyor?

Bu gizli tahliye programı, bir gözü hep Ortadoğu’da olan İngiltere’nin geçmişte kendisine hizmet eden unsurları koruma refleksi değil, Ortadoğu genelinde Batı’ya çalışan işbirlikçilere yönelik stratejik bir mesaj niteliği taşıyor.

İşgal sürecinde kendi halkına karşı İngiliz güçleriyle iş tutan Afganlar bugün ödüllendirilerek Batı’ya taşınırken; gelecekte Suriye, Irak, Yemen ve benzeri coğrafyalarda Batı’nın çıkarlarına hizmet edecek yeni taşeronların önünü açacak bir örnek oluşturuluyor.

Böylece İngiltere, emperyal operasyonlarda yerli işbirlikçileri yalnız bırakmayacağını göstererek, İslam coğrafyasında direnişi içten zayıflatma ve ajan ağlarını tahkim etme hedefini sürdürmüş olacak.

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın