ABD Başkanı Donald Trump, 15 Mayıs Perşembe günü İstanbul’da yapılması planlanan Rusya-Ukrayna görüşmesine büyük önem verdiğini belirtti. Orta Doğu ziyareti öncesi Oval Ofis’te konuşan Trump, bu toplantının gerçekleşmesi için yoğun çaba gösterdiğini söyledi.
“Bu görüşmeden olumlu sonuçlar çıkabileceğine inanıyorum” diyen Trump, toplantının önemine dikkat çekti. Yoğun programı nedeniyle toplantıya katılmasının kesin olmadığını belirten ABD Başkanı, “O gün Orta Doğu’da olacağım ama eğer katkı sağlayabileceğimi düşünürsem İstanbul’a gidebilirim” ifadelerini kullandı.
Trump, Rusya ile Ukrayna’nın barışçıl bir çözüme ulaşmasının önemini vurgulayarak, “İstanbul’daki toplantı hafife alınmamalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mükemmel bir ev sahibi olacak” dedi.
“Perşembe günü Türkiye’ye gelmeyi planlayabilirim” diyen Trump, Rusya-Ukrayna arasındaki ateşkese yönelik süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte çalıştıklarını belirtti. Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye meselesine dair bazı girişimlerimiz de var. Ayrıca Suriye’ye yönelik yaptırımlar konusunda da bir karar almamız gerekecek. Yaptırımları kaldırmayı değerlendirebiliriz çünkü onlara yeni bir sayfa açma şansı tanımak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine Suriye’ye uygulanan yaptırımları gündeme getirdiğini dile getiren Trump, “Bu konuda bana çok sayıda kişi başvurdu çünkü mevcut yaptırımlar Suriye’ye yeniden başlama fırsatı sunmuyor. Bu nedenle nihai kararı biz vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.