cimg7992
cimg7992

27 Mayıs darbecileri İngilizce propaganda yapmış!

Seçilmiş hükümeti darbeyle deviren cunta Batı’ya bağlılılığını İngilizce kitapçıkla da duyurmuş.

1950’de başlayan Demokrat Parti hükümeti rüzgarını 1960’da düzenledikleri darbeyle deviren 27 Mayısçılar hazırladıkları İngilizce kitapçıkla darbenin Avrupa’daki kötü yansımalarını önlemek için halkla ilişkiler faaliyeti yürütmüş.

27 Mayıs 1960 tarihinde ordu içerisinde bir grup subay darbe yaparak ülke yönetimine el koydu. Askeri darbeyi başaranlar Milli Birlik Komitesi adında bir kurul oluşturdular.  Milli Birlik Komitesi yayımladığı bildiriyle kardeş kavgasına son vermeyi amaçladıklarını ve gerçek bir demokrasi kurarak yönetimi sivillere devredeceklerini açıklayarak halka teminat verdiler.

Milli Birlik Komitesi, Türk halkına verdiği bu mesajın bir benzerini de uluslararası topluma ve Avrupa hükümetlerine vermişti. Milli Birlik Komitesi, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği aracılığıyla yayınladığı bir kitapçık ile yaptıkları darbenin gerekçelerini anlatmaya ve haklılıklarını ispat etmeye çalıştı. İngiliz arşivinde bulduğumuz bu kitapçık askeri yönetimin uluslararası alanda kendini tanıtmaya çalıştığını ve destek aradığını göstermesi açısından oldukça önemli.

16 sayfa olarak hazırlanan kitapçık “27 Mayıs 1960 Türk Reform Hareketi” başlığını taşımakta. İlk sayfasında Atatürk’ün bir resmi, 3.sayfasında Devlet Başkanı sıfatıyla Cemal Gürsel’in fotoğrafı bulunmakta. Son sayfasında Atatürk’ün Mozolesinin resmi, kitapçığın arka yüzünde ise Atatürk’ün İngilizceye çevrilmiş Gençliğe Hitabesi yer almakta. Hazırlanan kitapçığın içeriği ise şöyledir :

1-Reform Hareketinin Sebepleri : Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinde geçen Türk gencinin vazifenin Cumhuriyeti korumak olduğu şeklindeki cümlelerle başlayan kısımda,1950 yılında gerçekleşen iktidar değişiminin Türkiye’de herkes tarafından demokrasinin tekamülü olarak algılandığı ancak Demokrat Parti iktidarının 1954 yılından itibaren Anayasanın dışına çıkmaya başladığını, meşruiyet zeminini kaybetmeye başladığı ifade edilmektedir. Demokrat Partinin 1960 yılında iktidar gücüne güvenerek mecliste kurduğu araştırma komisyonunun ise ülke halkının sokaklara dökülmesine ve insanların meydanlarda özgürlük için mücadele etmeye başlamasına sebep olduğu belirtilmektedir.

2- Devrim Değil Evrim : Bir polisiye romanın heyecanını yansıtan cümlelerle tasvir edilen 27 Mayıs askeri darbesi… bu kısımda 27 Mayıs günü radyodan okunan bildirinin içeriğinin yer almakta.. Kardeş kavgasına son vermek.. halkın askeri müdahaleye büyük destek verdiği, yıkılan rejiminin üyelerinin askeri idareye sığınmaları gerektiği, can güvenliklerinin teminat altında olduğu..

3- Reform Hareketini Yönetenlerin Genel İlkeleri : “Kendimizi Türk milletine adadık.” cümlesi ile başlayan kısımda Milli Birlik Konseyinin toplantısında Cemal Gürselin söylediği : Demokrat Parti iktidarının Türk milletinin haklarını ayaklar altında çiğnediğini, adaletin ortadan katlığını bundan dolayı da iktidara el koyduklarını ifade eden cümleleri yer almakta, ayrıca Milli Birlik Konseyi üyelerinin toplantıda yaptıkları yemine yer verilmektedir.Yeminde özellikle demokratik bir rejim kurarak yönetimin yeni parlamentoya bırakılacağı ifade edilmektedir.

4- Reform Hükümeti : 27 Mayıs’ta Menderes rejiminin sona erdiği, 28 Mayıs’ta Türk ordusu tarafından Cemal Gürsel başkanlığında yeni bir hükümetin kurulduğunun ifade edildiği bu kısımda yeni hükümetin üyelerinin isimleri tek tek yazılmıştır.

5-Reform Hükümetinin Dış Politikası : 27 Mayıs’ın Türk demokrasinin yeniden doğuş günü olduğunu vurgulayan cümlelerin ardından, yeni hükümetin “Yurtta barış dünyada barış” politikasına devam edeceği, Türk Milletinin, Özgür Dünyanın güvenliği için kendine düşen görevi daha önce yaptığı gibi yine yapacağı ifade edilmektedir.

6-Reform Hükümetinin Adalet İlkeleri : “Adalet Mülkün Temelidir” cümlesiyle başlayan bu kısımda, Reform Hükümetinin amacının özgür demokratik bir ülke kurmak olduğu, vurgulanmış ayrıca Konfüçyüs’ün “Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve geri kalan her şey onun etrafında döner.” sözüne yer verilmiştir.

7-Reform Hükümetinin Basına verdiği Önem : Cemal Gürsel’in “Bir ülkenin basını, o ülkeyi aydınlatan bir avizedir.Işığı arttıkça topluma erdem, fazilet ve ahlak verir.” sözüyle başlayan kısımda basının Reform Hareketine verdiği destekten bahsedilmektedir. Basın özgürlüğüne önem verdiğini dile getiren askeri yönetim, önceki rejimin yöntemlerine asla başvurmayacaklarını, basın üzerinde baskı yapmayacaklarını ifade etmişlerdir.

İlginizi Çekebilir

Tarihe gömülen gerçekler: Meclis baskını Atatürk’e nasıl yardım etti?[Videolu]

23 Şubat 1878’de İngiliz birlikleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da bulunan Meclis-i Mebusan’ı basarak dağıttı İngilizlerin …

hqdefault

Bardakçı, “bu metinler dine reddiyedir!”[Videolu]

Ünlü gazeteci ve yazar Murat Bardakçı gündemi sarsacak açıklamalarda bulundu. Bardakçı, Habertürk canlı yayınında katıldığı …